• 瀏覽: 7,287
  • 回覆: 16
琴日個師傅黎安裝寬頻
但係距連個光纖面板都冇幫我搞,話冇面板嘅
我話我買左一個,叫距幫我搞,距都唔肯,話唔包
咁我就算啦自己搞,但係距條線留到咁長,我點放翻入個盒到啊!
叫個師傅剪短D,距又話唔可以架,咁樣好易壞
想問下係米真係咁樣,咁我以後米都要有個洞係到咁難睇?
咁樣洗咩有光纖面板啊,定係係個師傅玩野?有冇師兄可以話我知

附件

微信图片_20210902210403.jpg(119.1 KB)

2021-9-2 09:10 PM

熱賣及精選
求其揾個面板,下面剪個缺口用來走線

唔係呱?
我裝光纖或非光纖 都有一個電線盒連插蘇面板,唔會光禿禿個插蘇殼無面板蓋著,咁樣好易唔覺意拉斷或被野壓斷條光纖線!
就算唔幫你裝上個牆身插蘇上面,最少都有個光纖蘇盒,人地個個都有送架!
~~~~
已成事實自己買個插蘇殼深的既5蚊左右,多出來的光纖線捲入蘇殼入面,小心唔好咁大力免得搞斷光纖線,因為你不是專業人士無法自已夾線頭只能在蘇殼則邊開個隆給個光纖線頭凸出來就ok,用金屬燒紅來開隆,或刀仔開隆都得,再加個蘇覆蓋(看圖2的純淨白蓋),裝完最起碼唔洗咁難睇!
你一樣可以將個 插蘇 裝上去該牆的洞度 用新盒遮住個牆洞,識上螺絲就上螺絲,唔認就搵野粘住在牆都得!
~~~~~

插蘇殼:

引用:
原帖由 K.C. 於 2021-9-2 09:10 PM 發表

琴日個師傅黎安裝寬頻
樓主個師傅講得冇錯條光纖線拉完之後 佢會幫你捲埋一卷 因為佢要留返啲空位 如果剪得太短 因為驚住條光纖會斷 一斷咗就上唔到網

引用:
原帖由 K.C. 於 2021-9-2 09:10 PM 發表

琴日個師傅黎安裝寬頻
樓主個版面其實之前有冇㗎 如果有佢會幫你整埋 因為我裝修之前個版面係裝修師傅幫我整

引用:
原帖由 good103 於 2021-9-4 02:28 PM 發表

唔係呱?
我裝光纖或非光纖 都有一個電線盒連插蘇面板,唔會光禿禿個插蘇殼無面板蓋著,咁樣好易唔覺意拉斷或被野壓斷條光纖線!
就算唔幫你裝上個牆身插蘇上面,最少都有個光纖蘇盒,人地個個都有送架!
~~~~
已成事實自己買個插蘇殼深的既5蚊左右,多出來的光纖線捲入蘇殼入面,小心唔好咁大力免得搞斷光纖線,因為你不是專業人士無法自已夾線頭只能在蘇殼則邊開個隆給個光纖線頭凸出來就 ...
師兄見你幅圖個盒整得幾靚喎 pccw個盒 我個router同你一個型號 請問你上網嘅時候有冇斷線的情況

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-4 05:35 PM 發表

師兄見你幅圖個盒整得幾靚喎 pccw個盒 我個router同你一個型號 請問你上網嘅時候有冇斷線的情況12652371 12652378
幅圖不是我的,是網上找的做個示範比佢參考!
我都係pccw 好穩定無斷線情況,速度也很足!

引用:
原帖由 good103 於 2021-9-4 05:49 PM 發表

明白,張圖個盒擺位都好靚我再想問你會唔會熄再個路由器會好D呀?

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-4 06:11 PM 發表

明白,張圖個盒擺位都好靚我再想問你會唔會熄再個路由器會好D呀?
24H長開,想用就用!無開開關關咁煩惱!

引用:
原帖由 good103 於 2021-9-4 06:18 PM 發表

24H長開,想用就用!無開開關關咁煩惱!
不過我又時出街同2個星期熄一熄等佢休息吓

引用:
原帖由 good103 於 2021-9-4 05:49 PM 發表

不過我這邊速度最高都喺約600M

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-7 09:31 AM 發表

不過我這邊速度最高都喺約600M
pccw好少會咁慢㗎喎。
我次次查速都950M左右,所以好滿意!

引用:
原帖由 good103 於 2021-9-7 03:11 PM 發表

pccw好少會咁慢㗎喎。
我次查速都950M左右,所以好滿意!
我這一時時的有一次試過800M(未試過900M)我感覺都好快,我咕會唔會我部電腦有問題

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-7 04:53 PM 發表

我這一時時的有一次試過800M(未試過900M)我感覺都好快,我咕會唔會我部電腦有問題
你試一唔用 router 直插入電腦再測下,好多 router 都會影響速度!

引用:
原帖由 good103 於 2021-9-7 05:23 PM 發表

你試一唔用 router 直插入電腦再測下,好多 router 都會影響速度!

我用這個ROUTER 光纖唔知道點插線?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]