• 瀏覽: 3,320
  • 回覆: 8
各位高人

請問點解當我裝完Win10之後再做磁碟分割, 試過用Easeus Partition Master 或者Win10PE 當完成分割後重新boot 機, 就會入唔返Windows會顯示籃畫面話無左個Win10 OS boot sector,我要重裝Win10先可以解決,但重裝完電腦係顯示到我之前設定的分割區係成功完成分割出黎的

請問各位應如何解決,謝謝

附加資料: 底板,只得一個SSD HDD做分割,硬件都係全新新買的,不是舊制式硬件

謝謝

熱賣及精選
你先甩Hdd獨立用Ssd安裝windows 10先,安裝手指直接去官網下載,不要搞埋啲什麼PE,Clone系統來安裝,在安裝過程中重新打下列指令一次。

照計你情況唔需要重裝, 而係入番Windows recovery environment 俾佢自動修復便可

引用:
原帖由 mdr0465 於 2021-9-2 10:43 AM 發表

各位高人

請問點解當我裝完Win10之後再做磁碟分割, 試過用Easeus Partition Master 或者Win10PE 當完成分割後重新boot 機, 就會入唔返Windows會顯示籃畫面話無左個Win10 OS boot sector,我要重裝Win10先可以解決,但重裝完電腦係顯示到我之前設定的分割區係成功完成分割出黎的

附加資料: 底板,只得一個SS ...
謝謝師兄指教

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-2 12:51 PM 發表

照計你情況唔需要重裝, 而係入番Windows recovery environment 俾佢自動修復便可
謝謝師兄指教

引用:
原帖由 mdr0465 於 2021/9/2 10:43 發表

各位高人

附加資料: 底板,只得一個SS ...
你已經安裝WIN 10後, 只能增大.
*例如, 你將一個細容量的HDD CLONE去一個大容量的HDD/SSD. 跟隨就再加番大個PARTITION.
不建議再將原來的partition再斬件的.
這是非常危險的行為.

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-9-2 11:49 PM 發表

你已經安裝WIN 10後, 只能增大.
*例如, 你將一個細容量的HDD CLONE去一個大容量的HDD/SSD. 跟隨就再加番大個PARTITION.
不建議再將原來的partition再斬件的.
這是非常危險的行為.
但win 7時,是可以用partition magic呢類嘅軟件,作為事後分割的😔

引用:
原帖由 八月八日 於 2021/9/5 20:36 發表

但win 7時,是可以用partition magic呢類嘅軟件,作為事後分割的😔
這是風險很大的.
分割到無事就好彩.
否則又要再安裝.

你將未做partition的空間去併合入去就無問題.
因為比原來的增加, 不是想縮小.

引用:
原帖由 八月八日 於 2021-9-5 08:36 PM 發表

從來都可以用三方軟件做事後分割
由XP至依家Win10都可以
只係內置磁碟管理軟件唔俾你咁做啫
但永遠要留意事後更改partition 永遠有風險
一定要有備份先好做
否則一出問題無人救到你既資料

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]