• 瀏覽: 3,065
  • 回覆: 20
本主題由 peterchan 於 2021-8-17 10:41 AM 分類

熱賣及精選
你粒U先天慢冇得搞, 考慮+到16G RAM同換SSD

5200U.....你依部一係notebook 一係迷你機仔甚至係一體機.....

如上面師兄所講, 因為粒U係流動用途設計, 先天就唔係用黎行你要既軟件的材料

如果唔換得機既情況下, 換SSD並加RAM 到32G係最可以提速既方法。再唔係就係從新安裝過Windows 而避免以往長期使用下來積蓄有問題東西而影響速度。

i5-5200U
2 core 4 thread
推出日期: Q1/2015

米住先,用AI9同PS9冇問題喎,換SSD就得

以前啲C2D+4GB RAM刀係咁用PS同AI,初出時重話旗艦級,唔多明點解會慢

原帖由 朱投炳 於 2021-8-14 11:28 AM 發表

5200U.....你依部一係notebook 一係迷你機仔甚至係一體機.....

如上面師兄所講, 因為粒U係流動用途設計, 先天就唔係用黎行你要既軟件的材料

如果唔換得機既情況下, 換SSD並加RAM 到32G係最可以提速既方法。再唔係就係從新安裝過Windows 而避免以往長期使用下來積蓄有問題東西而影響速度。

唔該晒師兄

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-8-14 07:47 PM 發表

米住先,用AI9同PS9冇問題喎,換SSD就得

想問下咁多位師兄, 我諗住買部新機(NB)玩PS,AI, 希望佢可以用耐D(7, 8年)既話, 其實有冇需要預到9千-1萬左右?

你首先要換粒CPU, 5系U字尾最廢。 因為是2 cores only

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021/8/14 11:28 發表

我中過招, 有2部HP notebook跟這個CPU。 勁廢。 後悔貪平。想幫同事用部新機反而害了他們。

還有, 換SSD和加RAM都是無幫助。做Windows update 可以搞過夜。 勁慢速。

基本上無用的。

引用:
原帖由 inav 於 2021-8-19 12:53 PM 發表

想問下咁多位師兄, 我諗住買部新機(NB)玩PS,AI, 希望佢可以用耐D(7, 8年)既話, 其實有冇需要預到9千-1萬左右?
樓主, 家陣你想用既係 PS/AI 依類相對大食既軟件, 仲要依家既adobe 係玩緊 subscription 制並會不停幫你更新
你係唔會知Adobe 會唔會係3/4年後更新到一個版本你係被迫要換機以應付軟硬件需要
更無可能知道7,8年後軟硬件既需要是否仲能保持

部機可以用幾耐, 就最後完全睇你自己要求。等於依家有人仲用緊十年前既機行緊舊版PS/AI一樣, 你接受到個速度咪得
總之玩得PS/AI, 部機有咁勁買咁勁, RAM/SSD有咁多買咁多, 用你荷包能力做取捨

1代i5, 16G RAM

PS同AI用2017版冇問題

樓主, 外國好多freelancing已經改用

Affinity Designer(對應AI)
正價 HK$400永久擁有呀。
(疫情時曾有特價$198推廣)
*可以出CMYK PDF 印刷稿
比印刷廠。

Affinity Photo(對應PS)
正價 HK$400永久擁有呀。
(疫情時曾有特價$198推廣)
上年$198我買多幾個(3套)比3部MAC機用。

我已經用了2年多。
很久未有續Adobe CC啦

audio用免費 audacity
video editing用
FinalCut Pro & Corel Videostudio

youtube很多Affinity 教學

例如, Affinity Photo(PS)
https://youtu.be/xBNBmToCEaA

Affinity Designer(AI)
https://youtu.be/H8nCbTELKgQ

5代i5 仲要U 版,只能換機。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]