• 瀏覽: 4,967
  • 回覆: 22
熱賣及精選
引用:
原帖由 水中的花 於 8-8-2021 16:47 發表

想請教一下而家升級amd 5950x(不過底板要換)好定係用返intel等佢12代好???本身用緊9900K,如果升級5950x想問問其他有D咩要換???可唔可以俾張list睇睇個價錢同需要換既野?唔該先另外想問問intel 12代有無人知大概幾時出???同埋想請教一下因為未用過amd cpu,會唔會有硬件兼容既問題???或者有其他問題???因為之前聽人講amd有兼容性同其 ...
你講呢D唔係叫升級,換機算啦

引用:
原帖由 水中的花 於 8-8-2021 17:16 發表

咁機箱用唔用得返????
機箱用得返叫升級的話,我認輸

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-8-8 04:47 PM 發表

想請教一下而家升級amd 5950x(不過底板要換)好定係用返intel等佢12代好???本身用緊9900K,如果升級5950x想問問其他有D咩要換???可唔可以俾張list睇睇個價錢同需要換既野?唔該先另外想問問intel 12代有無人知大概幾時出???同埋想請教一下因為未用過amd cpu,會唔會有硬件兼容既問題???或者有其他問題???因為之前聽人講amd有兼容性同其 ...
唔通你想用 頂級U 配 幾年前 配件? 唔通出12代 你重用pci 3.0? 龜速SSD(相對頂U)?

你至少講下 電腦要黎做乜吧? 如果只係打機,不用換吧,換張 3080已足夠(還要睇你用咩mon)

如果下載咸片,不用換了。

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-8-8 08:40 PM 發表

PCI4.0係咪要換底板就用到???部電腦用黎打機多有時候上下網睇下電影電視劇A片 MON用緊2K 165HZ G-SYNC
根本換一張 rtx3080 已足夠用,除非6K mon 打機。 你得2k 再快U都冇用。

最多 換隻 快速SSD, pcie 3.0都夠快, 分開 裝game 同下載AV片 就得。

32GB 3000MHZ RAM夠啦

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-8-8 08:48 PM 發表

咁PCIE3.0同4.0差別大唔大?同埋點至用到PCIE4.0????
我覺得目前不大,新版 +11代U 已經有, AMD 新板又有, 目前好像只能買個 快啲既SSD用吧?

你9代U 點解要換U?

睇 av 洗咩攪咁多野, 但強烈建議用 NAS 或 usb 外置碟備份, 否則無曬d珍藏會好遺憾

又係流主,
你都係打機又己用緊3080,
升級CPU都唔會勁好多,
都係數字上好睇d。
人有錢係唔同d

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]