• 瀏覽: 1,344
  • 回覆: 8
本主題由 peterchan 於 2021-8-8 05:01 PM 分類
我開HDR, 上youtube睇HDR片load得慢同埋好lag
請問係換CPU定顯卡可以改善情況?
CPU i5 6600
顯卡 GTX950 2gb

熱賣及精選
應該同上網有關,我用 GT730,4k youtube,都好順⋯⋯

引用:
原帖由 10蚊仔 於 2021-8-7 10:49 AM 發表

我開HDR, 上youtube睇HDR片load得慢同埋好lag
請問係換CPU定顯卡可以改善情況?
CPU i5 6600
顯卡 GTX950 2gb
YouTube 4k  用 vp9 codec , 唔係 h265 hevc,  你 gpu  無 vp9  硬解,就只可用 cpu,  粒 u  要勁先得。而且 4k  最少要40mb 上網速度。

40mbps = 4MB

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-8-7 06:30 PM 發表

應該同上網有關,我用 GT730,4k youtube,都好順⋯⋯
ching, 係4k hdr片啊,普通4k片好順冇問題

剛試,我用amd fx 8800p普通也,冇顯卡,好順冇問題,是不是你條線慢

引用:
原帖由 wing2288 於 2021-8-12 11:03 AM 發表

剛試,我用amd fx 8800p普通也,冇顯卡,好順冇問題,是不是你條線慢
HKBN 100mb, 平時上網正常速度

引用:
原帖由 10蚊仔 於 2021-8-12 01:59 PM 發表

HKBN 100mb, 平時上網正常速度
要換1000mb

引用:
原帖由 10蚊仔 於 2021-8-12 10:52 AM 發表

ching, 係4k hdr片啊,普通4k片好順冇問題
4k hdr  ,係 30fps   還是 60fps  。一般解 30 都順, 60 就跪低。

同埋 YouTube  果 d  所謂 hdr  好多係假野, 要 right click  睇條片 profile  才可確定遲 d  再講點分真 hdr   。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]