• 瀏覽: 6,375
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
諗緊要否更換

引用:
原帖由 pkaeon 於 2021-8-7 10:36 AM 發表
諗緊要否更換
你部機甚麼配置,基本上文書機除非很舊,你3,4年前機,應該是7,8代機,更加不用換

理性既: 唔熟電腦既, 搵番部機既詳細資料post上黎, 比一眾師兄評下有無需要。正如上面師兄所講, 如果一般使用, 又只係四, 五年內既機, 理論上唔需要更換; 最多都係添少少補品就夠多用三至四年起碼

非理性既: 有錢就係任性, 有錢唔怕洗既, 鐘意點換都可以

如正版就去微軟官網升win10

student every day play games 3-4year need change , worker no change 

唔打機用4年換,打機2-3年換。
自己就底板3年換,顯卡按需要更換。

我用電腦(砌機), 5 至 10+年.
過了4-5年, 就當文書機用.

地盤用長開,打開機箱好似沙塵暴咁款都10年機,電腦唔係咁易死

我還用緊7代 i7

引用:
原帖由 pkaeon 於 2021-8-7 10:36 AM 發表
諗緊要否更換
我部i5 2500  都用梗, 換咗SSD, 開機開野 都好快, 最梗要更新win10。

已經9年吧,還可以打 原神。

砌機都真係可以用好耐
記得自己第一次自己砌左部機,xeon e3-1240v2 + 32GB RAM,128GB SSD,水冷,加埋正版 Windows 同 Visual Studio,接近 2萬⋯⋯
到而加仲用緊,10+ 年重係好強勁⋯⋯

中間瓜咗張 GT710/730顯示卡,換咗另一730大慨2-300百蚊……

近排加左個 4k 24吋 mon,重推得起

最大問題是官網沒有底板chipset /音效 driver for Windows 10,

如齊 driver, 基本上唔壞都不用換, 雖然有錢係大曬, 但都不好制造一年電子垃圾出來

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 8-8-2021 02:51 發表
最大問題是官網沒有底板chipset /音效 driver for Windows 10,

如齊 driver, 基本上唔壞都不用換, 雖然有錢係大曬, 但都不好制造一年電子垃圾出來
官網冇果D舊款win10大多數已內置有driver

買i7或以上可以用好耐到唔洗換機,相反可能隔幾年就覺得追唔上。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]