• 瀏覽: 2,039
  • 回覆: 13
而家Arctis 9 無線就$1500, Arctis Prime有線就$1000,終於等到佢地有減價,
之前已經試過兩隻都戴得舒服,但就唔知揀邊一隻比較好,大家有咩意見??

熱賣及精選
真係要睇你用法,呢兩對都已經轉左用滑雪耳帶係戴得舒服既,9就可以無線,又可以用埋佢自己個Steelseries engine, 去較EQ平衡,Prime就有線就基本上無延遲

引用:
原帖由 炮台山吳彥袓 於 2021-8-4 01:42 PM 發表

真係要睇你用法,呢兩對都已經轉左用滑雪耳帶係戴得舒服既,9就可以無線,又可以用埋佢自己個Steelseries engine, 去較EQ平衡,Prime就有線就基本上無延遲
支咪收音呢?邊一款會好d

引用:
原帖由 Teeeeeechan 於 2021-8-3 01:34 PM 發表

而家Arctis 9 無線就$1500, Arctis Prime有線就$1000,終於等到佢地有減價,
之前已經試過兩隻都戴得舒服,但就唔知揀邊一隻比較好,大家有咩意見??
無線要充電。

有線就受到接線限制。

視乎可以續航多久, 就要放返落去充電。

例如, 用無線滑鼠, 可以全完不再受到接線的牽連, 真的很方便。

而且, 無線滑鼠的電力可用3個月或以上, 更加滿意。

假如, 無線滑鼠, 用7日, 就無電, 咁就真係好麻煩。

同時, 無線耳機、無線鍵盤

和無線滑鼠, 如經由無線傳輸, 其實會比有線傳輸,

有着多一點點的延遲如下:
https://www.earphoneman.com/knowl/choose-low-latency/

然而,用過無線,就會愛上享受無線帶來的無拘無束。

/////////////////////////////////////////////////////

補充:

不知耳機同headset的原理一不一樣?

詳全文:
https://topick.hket.com/article/3030766/【耳機爆炸】28歲男子邊充電邊聽歌 藍牙耳機突然爆炸不治死亡?mtc=10027

🏰🏀
買有線,無線嗰啲電池用一二年後,充電好快冇電⋯⋯

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-8-4 08:45 PM 發表

買有線,無線嗰啲電池用一二年後,充電好快冇電⋯⋯
尤其大6嘢,用叉電預一兩年就壞。

有線

引用:
原帖由 Teeeeeechan 於 2021-8-4 05:51 PM 發表

支咪收音呢?邊一款會好d
兩款支咪無咩分別,都係識自動降噪

arctis9就佢行兩種連接,可以同時用藍芽&2.4Ghz,即係可以同一時間PC打機同埋用手機傾電話都得,呢個就Prime 做唔到既

差別就樓上佢地講果D,
Arctis 9 係2000fun見佢送耳機架,
Arctis Prime就送Chatmix + 耳機線,
樓主就睇下自己衡量下邊個抵D

買wireless gaming headset最方便。

Turtle Beach Stealth 700 Gen II $999

要質素有線
要方便無線

有線無線都各有支持,好睇自己注重邊一方面

引用:
原帖由 Teeeeeechan 於 2021-8-3 01:34 PM 發表

呢個BUDGET又無線既話我對NOTHING比較有興趣
話曬IPOD 之父有份, 價錢一千有找已經防水又主動降噪
https://post76.hk/news/2021/07/nothing-first-wireless-ear-1/

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]