• 瀏覽: 2,988
  • 回覆: 24
想砌文書機工作用
希望用I5
有32G RAM
用SSD 250G左右夠用
想用迷你機箱而且出3個MON
唔知咁砌要幾錢呢?
我本身預算5000左右,唔知夠唔夠呢?

熱賣及精選
唔安獨顯應該夠,最穩陣買部廠機

我上星期用呢張list砌左部機平玩online game,諮詢過識電腦friend,俾你參考吓,但唔擔保啲咩!

附件

9C82D210-2896-4B48-B38A-D55F0801255E.jpeg(41.31 KB)

2021-8-3 02:16 PM

引用:
原帖由 低調 於 2021-8-3 10:56 AM 發表

想砌文書機工作用
希望用I5
有32G RAM
用SSD 250G左右夠用
想用迷你機箱而且出3個MON
唔知咁砌要幾錢呢?
我本身預算5000左右,唔知夠唔夠呢?
出三個mon:
第一樣野先了解哂你既Mon 支援咩野輸入先, 定係全部Mon都係新買

夠,but迷你機箱so expensive,so buy hp or dell ,$4000-5000

文書機要用到32gb ram?點解?

引用:
原帖由 Morningsky 於 3-8-2021 16:22 發表

文書機要用到32gb ram?點解?
因為RAM平

文書機應該用唔到 8GB,另外 24GB 極可能從來都唔會用到,應該買兩條 8GB,留翻 D 錢買 display card,唔係應該出唔到 3 個 mon

好多底板用內顯都夠支援出3個mon, 但係因為輸出口唔同, 亦唔係所有野都可以經adapter 轉換就解決, 所以一早就問樓主你研究左你果3隻mon 可以用咩輸入方法先有得再講落去, 除非你果3隻Mon 全部新買就可以就番買咩機而配咩Mon。

如果樓主提供唔到依個資料, 再講都只係得過講字。

引用:
原帖由 朱投炳 於 4-8-2021 09:21 發表

好多底板用內顯都夠支援出3個mon, 但係因為輸出口唔同, 亦唔係所有野都可以經adapter 轉換就解決, 所以一早就問樓主你研究左你果3隻mon 可以用咩輸入方法先有得再講落去, 除非你果3隻Mon 全部新買就可以就番買咩機而配咩Mon。

如果樓主提供唔到依個資料, 再講都只係得過講字。
睇佢點出3芒法,如果3芒同步只要加1開4 hdmi splitter就得,1個hdmi口搞掂

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-8-4 10:18 AM 發表

睇佢點出3芒法,如果3芒同步只要加1開4 hdmi splitter就得,1個hdmi口搞掂
但你唔係攞3隻VGA only mon 同我地講買部新機用哂依三隻mon 掛???

引用:
原帖由 朱投炳 於 4-8-2021 10:19 發表

但你唔係攞3隻VGA only mon 同我地講買部新機用哂依三隻mon 掛???
都係同1原理,要3芒同步唔係問題,3芒獨立先煩

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-8-4 10:22 AM 發表

都係同1原理,要3芒同步唔係問題,3芒獨立先煩
文書機用三個mon 睇相同既野托咩

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-8-4 11:39 AM 發表

文書機用三個mon 睇相同既野托咩
咁都有人用幾個mon伸延資料嘅...

引用:
原帖由 alee001 於 2021-8-4 11:52 AM 發表

咁都有人用幾個mon伸延資料嘅...
伸廷係唔可以用師兄講既用splitter 方法

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-8-4 11:58 AM 發表

伸廷係唔可以用師兄講既用splitter 方法
資料愈大分割畫面愈細,多幾個mon可以同步移動顯示。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]