• 瀏覽: 2,007
  • 回覆: 7
[隱藏]
我更新左display card driver之後, 一開機就白色彩色一條條咁閃, 之後我用安全模式開機又冇事。再換另一張卡入去又係咁, 咁係硬件問題定軟件問題呢?  依家要disable左個driver, 再開機又可以, 都係同一個display port度連去個mon, 我再download個更舊driver version都係唔得, 究竟係咩問題? 


熱賣及精選
如果本來冇事update完先有事正路都係driver問題,加上用安全模式下ok,似乎都係driver問題。


以前用vga,經常都有mon同card,resolution或refresh rate唔夾,set完閃下閃下,但自從digital後用hdmi或display port,根本windows已經知道你用乜mon同埋有乜available setting,冇再咁樣出現問題。


不如你講下你用乜card同mon,其實amd同nvidia driver都幾穩定,或者試用hdmi得唔得。



引用:
原帖由 smatone 於 2021-7-30 12:04 發表

如果本來冇事update完先有事正路都係driver問題,加上用安全模式下ok,似乎都係driver問題。


以前用vga,經常都有mon同card,resolution或refresh rate唔夾,set完閃下閃下,但自從digital後用hdmi或display port,根本windows已經知道你用乜mon同埋有乜available setting,冇再咁樣出現問題。


...
CHing,  卡係GTX750Ti, mon係舊式JVC GD191, 冇HDMI port

https://www.sourcesecurity.com/j ... .html#specification



引用:
原帖由 kanaslam 於 2021-7-30 12:41 PM 發表


CHing,  卡係GTX750Ti, mon係舊式JVC GD191, 冇HDMI port

https://www.sourcesecurity.com/jvc-gd-191-cctv-monitor-technical-details.html#specification
你個mon真係analog,仲用緊vga。我估真係有可能係refresh rate同resolution 嘅default setting同個mon唔夾。你一開機在未入windows係唔係正常?

或者試下safe mode改下setting,又或者vga port插入主機板,再試下可唔可以入到mon嘅setting。



[隱藏]
引用:
原帖由 smatone 於 2021-7-30 13:11 發表


你個mon真係analog,仲用緊vga。我估真係有可能係refresh rate同resolution 嘅default setting同個mon唔夾。你一開機在未入windows係唔係正常?

或者試下safe mode改下setting,又或者vga port插入主機板,再試下可唔可以入到mon嘅setting。
一開機正常, 都見到window load load下個畫面, 再一陣之後就出白同彩色一條條畫面



引用:
原帖由 kanaslam 於 2021-7-30 02:11 PM 發表


一開機正常, 都見到window load load下個畫面, 再一陣之後就出白同彩色一條條畫面
搬部機去駁電視,看正不正常



盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 smatone 於 2021-7-30 13:11 發表


你個mon真係analog,仲用緊vga。我估真係有可能係refresh rate同resolution 嘅default setting同個mon唔夾。你一開機在未入windows係唔係正常?

或者試下safe mode改下setting,又或者vga port插入主機板,再試下可唔可以入到mon嘅setting。
一開機正常, 都見到window load load下個畫面, 再一陣之後就出白同彩色一條條畫面



好大可能係freq 或resolution setting問題,不是壞。試下再入window設定。


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]