• 瀏覽: 4,501
  • 回覆: 33
+3
部電腦最近打機時會reboot, 開頭以為太熱, 試過換左cpu 的散熱膏, 但都係reboot,
同埋用windows 個ram 診斷check 過d ram 無事,但都係reboot

請問會唔會係火牛, 底版或windows 問題?

電腦的config 如下:
cpu: i7 7700
ram: hypes 8g x 2
mb: asus h270f gaming
ps: antec 500w ps

請問如果換火牛, 依家市面仲買唔買到岩我部機用的火牛?

買返你果隻或者買大DD都得

有陣時, 未必關部機事, game都會有關, 尤其玩ubi啲game

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-7-28 09:54 PM 發表
有陣時, 未必關部機事, game都會有關, 尤其玩ubi啲game
我屋企個小朋友玩roblox

佢以前玩開都無事, 呢幾日打機就話成日reboot

我記得佢好似講過話出過火花和pop 聲, 但邊個位置出現火花就唔知了

我有部notebook, 可以比佢試下玩roblox, 睇下部notebook 會唔會都係reboot

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-7-28 09:02 PM 發表
買返你果隻或者買大DD都得
因為我部電腦已經四年了
所以唔知依家新買的火牛仲岩唔岩用

引用:
原帖由 norman001 於 28-7-2021 22:38 發表

因為我部電腦已經四年了
所以唔知依家新買的火牛仲岩唔岩用
放心,火牛冇乜大變

reboot 火牛的可能性較低, 火牛壞, 通常自己熄了, 不會自己開返的,

你的情況多數是底板爆電容, 處理方法都只有換底板

引用:
原帖由 norman001 於 2021-7-28 10:37 PM 發表

我屋企個小朋友玩roblox

佢以前玩開都無事, 呢幾日打機就話成日reboot

我記得佢好似講過話出過火花和pop 聲, 但邊個位置出現火花就唔知了

我有部notebook, 可以比佢試下玩roblox, 睇下部notebook 會唔會都係reboot
可能你屋企電制有問題⋯

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-7-28 10:42 PM 發表

放心,火牛冇乜大變
入bios 發現電壓係13.x volt
請問是否over voltage? 火牛有問題?

附件

71707887-DDAE-4B99-957D-317DD5DE0E10.jpeg(112.71 KB)

我以前舊牛(緊緊足火)每次打機耐就會重啟,換咗大少少牛就冇事了。

今日用299買左隻cheap雞antec 500W

引用:
原帖由 norman001 於 29-7-2021 21:12 發表

去bios關左Anti-Surge試下

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-7-29 09:39 PM 發表

去bios關左Anti-Surge試下
明白了,陣間試下

今日部機入windows 都會reboot
我本身有兩條8g ram, 之後只插一條,好似無咁易reboot

條ram 係hyper 8g ram 2400mhz

當時係16g ram(2x8g), 請問如果真係其中一條ram 壞,我是否要再買過另外一對ram?
同埋條ram 只係2400mhz, 但依家新的ram 最少都2666mhz, 請問2666mhz 用唔用到?

引用:
原帖由 norman001 於 29-7-2021 21:12 發表

另外有可能係主板個sensor出錯,要用電錶篤下隻牛

引用:
原帖由 norman001 於 29-7-2021 21:47 發表

明白了,陣間試下

今日部機入windows 都會reboot
我本身有兩條8g ram, 之後只插一條,好似無咁易reboot

條ram 係hyper 8g ram 2400mhz

當時係16g ram(2x8g), 請問如果真係其中一條ram 壞,我是否要再買過另外一對ram?
同埋條ram 只係2400mhz, 但依家新的ram 最少都2666mhz, 請問2666m ...
買kingston比較易夾,但我試過夾唔到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]