• 瀏覽: 3,374
  • 回覆: 8
求助甘多位師兄,
小弟手提電腦突然死亡,
囉去深水埗整,師傅話底板壞,無得整
佢幫我拆左張SSD 比我,話買個reader , 話讀到張SSD 的資料。
不過張SSD 係256GB , 請問點解睇到得118GB?
另外大部分的資料都搵唔到
請問可以點囉返全部資料呢?

附件

7C6EFC07-2198-46D6-A214-2B85808ED467.jpeg(241.31 KB)

2021-7-24 08:17 PM

B59CD3CB-0AF3-45CD-847C-88A69688A413.jpeg(276.34 KB)

2021-7-24 08:17 PM

熱賣及精選
有d block cluster壞左,讀取唔到,所以咪細左

人地話勤做backup,我覺得冇乜用,擺上雲端如果有兒童色情一樣犯法,美國警察會通知當地警察捉人

如果自己backup除非係raid,否則都唔安全。不過raid都會壞raid卡

係硬件區已經答左你

仲有唔好相信有人話備份無用的說話, 尤其是連RAID唔係backup 咁簡單都唔知既。

重要資料只有備份先係有最高保障

點解講讀取SSD內的檔案講左去色情檔案乜野放上網???

有關讀取個SSD, 你連接另一部PC 後改使用者權限就會見到裡面有什麼。

引用:
原帖由 455 於 2021-7-24 08:17 PM 發表

求助甘多位師兄,
小弟手提電腦突然死亡,
佢幫我拆左張SSD 比我,話買個reader , 話讀到張SSD 的資料。
256GB ssd total 可用有 238GB, 1半大概係 118GB , 所以應該有半組flash chips瓜咗,而SSD flash chips瓜咗基本上係救唔到

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
樓主嘅資料如果喺好重要,一定要備份。我是用 NAS 自動更新做備份,有2部電腦,互相備份 (NAS, PC1, PC2),死其中1個,最多2個都唔會丟失資料

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-8-5 02:23 AM 發表

樓主嘅資料如果喺好重要,一定要備份。我是用 NAS 自動更新做備份,有2部電腦,互相備份 (NAS, PC1, PC2),死其中1個,最多2個都唔會丟失資料
請問可唔可以pm 我?🙏🏻🙏🏻我新手OM 唔到🙏🏻 本身識電腦好少🙈前日電腦入唔到windows,維修公司話要成隻SSD換
問題1) 舊SSD係咪無得救(佢話直情認到客量多左),可唔可以有reader拎返裡面既野? 我唔係好記得c drive有咩,但已2年無backup返去第度🤦🏻‍♀️
問題2)第日點備份先至可以?
Thank you!

引用:
原帖由 455 於 2021-7-24 08:17 PM 發表

求助甘多位師兄,
小弟手提電腦突然死亡,
請問您買個reader 好似card reader 咁就讀到? 您入到windows 嗎?

同埋請教,會唔會因為我開左電腦兩日唔記得熄所以令佢壞左?真係好內疚🥺🙏🏻

引用:
原帖由 seeringo 於 2021-8-6 01:34 AM 發表

請問可唔可以pm 我?🙏🏻🙏🏻我新手OM 唔到🙏🏻 本身識電腦好少🙈前日電腦入唔到windows,維修公司話要成隻SSD換
問題1) 舊SSD係咪無得救(佢話直情認到客量多左),可唔可以有reader拎返裡面既野? 我唔係好記得c drive有咩,但已2年無backup返去第度🤦🏻‍♀️
問題2)第日點備份先至可以?
Thank you!
1) 你係新手無PM
2) SSD 壞基本上救到機會唔大過3成
3) 做backup 係要出事前做, 而唔係出事先做; 出事之後既已經係"救資料", 救到係好彩

從來都講重要資料備份係必須既事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]