• 瀏覽: 6,896
  • 回覆: 20
本主題由 kormer 於 2023-10-16 00:45 使用 提升卡
呢幾日係公司冇乜野做,所以整咗呢個
支援postgresql同mongodb

附件

螢幕截圖 2021-07-24 下午4.37.24.png(249.93 KB)

螢幕截圖 2021-07-24 下午4.37.24.png

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-7-24 06:17 PM 發表
投閒置散 
遲早都係跟我做保安
你駛鬼擔心,

而家香港周圍搶
有EXP. 的PROGRAMMER

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-7-24 06:17 PM 發表
投閒置散 
遲早都係跟我做保安
同意.

樓主自問比自己幾多分 ?

今日第一堂學電單車
總結係

首先唔洗理學棍波定自動波難啲
反正重點係體力問題

直線平衡超簡單、識踩單車就識
問題係你要夾住兩百幾磅嘅物體轉彎先難

兩個db concept 唔同,實用不大

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-7-27 07:22 PM 發表
兩個db concept 唔同,實用不大
未必

雖然張圖貼住係postgresql

但其實成個設計都係仿照緊現成嘅mongodb嘅tools去整

其實mongodb同sql都大同小異
不過mongodb的確有個嚴重問題係transaction

舊版本嘅mongodb冇transaction
新版本你要至少開兩個db做replica set先俾你用transaction
所以mongodb做multiple rows/tables update
或者官方講法係multiple document update係好麻煩

引用:
原帖由 Susan﹏汪汪 於 2021-7-27 06:13 PM 發表
今日第一堂學電單車
總結係

反正重點係體力問題

同埋今日終於知道
烈日當空之下點解啲人仲坐得上部電單車

原來坐左上去之後,開頭一陣間部車的確曬到好熱

不過一兩分鐘之後就會人車合一
人同車一樣咁熱、都理唔到咁多

引用:
原帖由 Susan﹏汪汪 於 2021-7-27 07:33 PM 發表

未必

雖然張圖貼住係postgresql

但其實成個設計都係仿照緊現成嘅mongodb嘅tools去整

其實mongodb同sql都大同小異
不過mongodb的確有個嚴重問題係transaction

舊版本嘅mongodb冇transaction
新版本你要至少開兩個db做replica set先俾你用transaction
所以mongodb做multiple rows/tables ...
普通crud 唔算煩(大同小異),用到join (mongodb lookup) 真係煩

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-7-28 10:30 AM 發表

普通crud 唔算煩(大同小異),用到join (mongodb lookup) 真係煩
的確係

個lookup都幾複雜

引用:
原帖由 Susan﹏汪汪 於 2021-7-27 06:13 PM 發表
今日第一堂學電單車
總結係

反正重點係體力問題

點解捐左入一舊一公噸重既硬殼會易些?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]