• 瀏覽: 871
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
Budget 約 ~$500蚊上下, 只做Backup, 唔會放入機箱.
2.5"易壞, 不了..

好似無咩牌子可以揀咁, Toshiba d人又話好嘈, WD又話甚麼SMR, 海閘U系又好似唔平..
謝謝!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 atomz 於 22-7-2021 09:32 發表

Budget 約 ~$500蚊上下, 只做Backup, 唔會放入機箱.

好似無咩牌子可以揀咁, Toshiba d人又話好嘈, WD又話甚麼SMR, 海閘U系又好似唔平..
謝謝!!
用來backup SMR冇關係

WD如果硬要PMR就買red +

引用:
原帖由 atomz 於 2021-7-22 09:32 AM 發表

謝謝!!
有夾開邊隻牌子米照舊咯...
backup正常吾會長著,都係睇彩數

冇隻岩米吾好入貨咯,仲可以慳d添

ps:幾舊水野吾洗揾人做endorsement卦

引用:
原帖由 PnPnL 於 2021-7-22 10:57 AM 發表

有燒肺卷。。。買喇😁😆🤣

Yeah.......it is green day!
引用:
原帖由 PnPnL 於 2021-7-22 10:57 AM 發表

你說得對,作為一個電硬vip 的資深Member幾百至過千買hdd,洗唔洗特登開Topic買呀!根本呢啲同食飯瞓覺屙屎一樣咁簡單,自己點都處理到不須屙屎唔出搵嘢來問囉!
就算買只4tb企業級都是九舊水。

Data既野點都要開新post問下好d~  
最怕是買左後, 先發現整個批號都係有災情的(WD red), 都唔知點樣算.
問下無壞既.

回返樓上ching, 企業級都太貴($900)了吧.. 
另外, 無錯, 只做backup, 絕不長放機箱, 有諗過SMR (WD Blue), 會唔會好搏? 如果用CrystalDiskInfo mon住d C4 C5, 會唔會有保證. 

SMR 做backup 無問題, 做boot drive 及日常使用儲存先係問題

引用:
原帖由 atomz 於 22-7-2021 12:50 發表

Data既野點都要開新post問下好d~  
最怕是買左後, 先發現整個批號都係有災情的(WD red), 都唔知點樣算.
問下無壞既.

回返樓上ching, 企業級都太貴($900)了吧.. 
另外, 無錯, 只做backup, 絕不長放機箱, 有諗過SMR (WD Blue), 會唔會好搏? 如果用CrystalDiskInfo mon住d C4 C5, 會 ...
驚就買2隻,2隻同時死你都好黑仔

點解2.5會易壞?

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2021-7-22 02:29 PM 發表

點解2.5會易壞?
2.5" HDD的parking好易出事.. 上網做下功課就知.

另外, 下面兩隻海閘, 尾數DM008, 係咪都證實左用上SMR組件讀寫模式? 見好似話耐用過WD Blue PC HDD with SMR.
Seagate 2TB BarraCuda ST2000DM008 // Seagate 3TB BarraCuda ST3000DM008

HDD 不關是不是2.5" 或3.5" 呎寸問題.
樓主, 每當你的HDD停止後, 你要等約1分鐘, 等到內部的讀針歸位和個碟轉停.
如果你太快移動它就會很有可能弄花加壞了,支針也會走位.
一定要PARK好先可以移動它.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]