• 瀏覽: 4,150
  • 回覆: 9
你好,各位C HING,初次發帖,請多多指教。
小弟用了20多年PCCW的8M寬頻,終於忍到9月可以CUT約。
事源一年前HKBN有SALES上門推銷話可以安裝1000M光纖,我就等到今個月SEND CUT FORM去PCCW打算轉HKBN光纖。
但直至最近我打上HKBN查詢又話我住的地方係無光纖覆蓋。
而家比呢兩間公司搞到我「六神無主」,又唔想返PCCW捱8M 慢+貴。
我亦有試過問人借SIM卡+ROUNTER 上網,但發覺我住的位置收唔到訊號。

熱賣及精選
數碼通覆蓋廣, 5G寬頻可能適合你處境, 免拉線平月費

引用:
原帖由 一個字頭的誕生 於 2021-7-21 10:29 AM 發表

數碼通覆蓋廣, 5G寬頻可能適合你處境, 免拉線平月費
多謝回覆🙏我問左呢間,但唔確保我住的地方收到訊號!

買幾個台的儲值卡試訊號速度,
所有窗邊位都做speed test,
可以再加open signal app去方便搵位同估距離。
買可以駁外置天線的sim router,
再喺淘記買啱頭(SMA, TS 9)的4G天線,
揀好sim, router 同搵好位置後,
就將天線放喺最好位置的窗,
如果可以掛屋外,
條線有位再入返屋就更好,
可以擺到上天台就最好添,
搵位簡單好多,
再駁sim router,
訊號就會好好多。
簡本上就係咁

引用:
原帖由 Hongkung2006 於 2021-7-21 06:19 PM 發表

多謝回覆🙏我問左呢間,但唔確保我住的地方收到訊號!
有冇再問埋中移動家居5G呀?

引用:
原帖由 所羅門的惡夢 於 2021-7-21 07:07 PM 發表

買幾個台的儲值卡試訊號速度,
所有窗邊位都做speed test,
可以再加open signal app去方便搵位同估距離。
買可以駁外置天線的sim router,
再喺淘記買啱頭(SMA, TS 9)的4G天線,
揀好sim, router 同搵好位置後,
就將天線放喺最好位置的窗,
如果可以掛屋外,
條線有位再入返屋就更好,
可以擺到上天台就最好添,
搵位簡單好多,
再駁sim route ...
多謝詳細的解答,我對SIM卡上網的方法都係一知半解,但會試試。

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-7-21 08:42 PM 發表

有冇再問埋中移動家居5G呀?
我無問呢間,但上網睇佢個PLAN條款都幾多.....

講多句,
最抵用應該係家庭plan,
5張卡最平聽過平均6x 一張卡,
如果第一張約比較貴,
續約可以傾平啲,
我依家6卡467一個月無限(計晒行政費乜乜費),
第一張約如果打工間公司同台傾到企業員工plan應該最平,
否則搵街邊嗰啲哥哥仔做最平(俗稱街霸 / SF (street fighter) )。

以前第一張約最抵應該係個台夾乜啲乜乜機一齊出嗰啲最抵,
俗稱劏機plan,
你上肥花格下啲機你賣到幾錢去幫補個plan,
以前唉瘋仲保值時個價最靚(所以做到平均6x一張卡),
但依家就冇咁抵了

如果你用量同要求唔高,
都可以考慮儲值卡,
呢個就更冷門,
同速度一定冇咁快

引用:
原帖由 Hongkung2006 於 2021-7-21 10:07 PM 發表

我無問呢間,但上網睇佢個PLAN條款都幾多.....
https://eshop.hk.chinamobile.com/tc/broadband/5GHomeBB.html

用到200GB之後速度10M

引用:
原帖由 Hongkung2006 於 2021-7-20 11:42 PM 發表

你好,各位C HING,初次發帖,請多多指教。
小弟用了20多年PCCW的8M寬頻,終於忍到9月可以CUT約。
事源一年前HKBN有SALES上門推銷話可以安裝1000M光纖,我就等到今個月SEND CUT FORM去PCCW打算轉HKBN光纖。
但直至最近我打上HKBN查詢又話我住的地方係無光纖覆蓋。
而家比呢兩間公司搞到我「六神無主」,又唔想返PCCW捱8M 慢+貴。
我亦有試過問人 ...
你位置邊到?我呢邊一樣屋內收唔到信號,但好彩有HGC覆蓋,所以大力踢走PKKW 30MB

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]