• 瀏覽: 5,699
  • 回覆: 39
本主題由 peterchan 於 2021-7-19 12:28 PM 分類
換左底板成日開唔到機,要boot 機先入到win10畫面,唔知咩問題呢?唔咪咁識電腦勿插🙏

附件

IMG_20210717_134159.jpg(93.65 KB)

2021-7-17 02:14 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 無霸道 於 2021-7-17 02:14 PM 發表

換左底板成日開唔到機,要boot 機先入到win10畫面,唔知咩問題呢?唔咪咁識電腦勿插🙏
入bios重裝一次windows

換底板一定要重裝WINDOWS

未重裝底板chipset driver,南北橋睇唔到,首先download返chipset driver, 要boot到之後盡快裝返底板chipset driver

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-7-17 03:06 PM 發表

換底板一定要重裝WINDOWS
電腦公司以幫重裝

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-7-17 02:57 PM 發表

入bios重裝一次windows
裝過啦,都係甘

引用:
原帖由 無霸道 於 2021-7-17 04:50 PM 發表

裝過啦,都係甘
乜底板? 要download同安裝返底板chipset driver

開機順序係點? 排返系統碟做第1

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-7-17 06:29 PM 發表

開機順序係點? 排返系統碟做第1
一般uefi bios底板用ssd重裝是新Ssd必然是系統碟

引用:
原帖由 leungmanman 於 17-7-2021 18:34 發表

一般uefi bios底板用ssd重裝是新Ssd必然是系統碟
咁唔知佢搞乜

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-7-17 06:21 PM 發表

乜底板? 要download同安裝返底板chipset driver
好似i5,我諗裝機個老闆應該裝左吧

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-7-17 06:34 PM 發表

係裝ssd,自己重裝過win10一次架啦,但都係咁

引用:
原帖由 無霸道 於 2021-7-17 07:28 PM 發表

係裝ssd,自己重裝過win10一次架啦,但都係咁
你先甩晒所有hdd,獨立用ssd重裝一次

引用:
原帖由 無霸道 於 2021-7-17 07:25 PM 發表

好似i5,我諗裝機個老闆應該裝左吧
佢有無裝唔駛理,自己download裝一次先,裝完唔得先再諗

https://downloadcenter.intel.com/download/30553/Chipset-INF-Utility

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-7-17 07:31 PM 發表

佢有無裝唔駛理,自己download裝一次先,裝完唔得先再諗

https://downloadcenter.intel.com/download/30553/Chipset-INF-Utility
thx....我試下啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]