• 瀏覽: 2,453
  • 回覆: 11
前兩日將3080換成3090,玩看門狗軍團個FPS都無乜變過依然係會出現FPS DROP,有無人知道點解決???已經部份特效設做低同大部份高同某D特效同反鋸齒都關咗,依然係低於100FPS,玩幽靈行動荒野用非常高玩都長期保持到100FPS以上,因為本身用緊165HZ G-SYNC MON所以想個FPS可以最好保持到100

熱賣及精選
其實流主成日問係唔清楚G-Sync真正用途,display card係唔需要達到G-Sync最高幀速
嗰165Hz只係最高幀速,開咗G-Sync顯示器會自動同display card同步,如果display card係60fps,顯示器會係60Hz,如果display card係120fps,顯示器會變成120Hz,因display card會隨遊戲顯示物件多寡而變FPS,越多嘢顯示就會越慢(FPS drop)

G-Sync目的只係解決2個問題:
1) 畫面撕裂
2) 一次顯示兩個或更多個幀(畫面重疊)

https://zh.wikipedia.org/wiki/Nvidia_G-Sync
G-Sync是由Nvidia開發的一種專有的自適應同步技術,主要用於消除畫面撕裂以及對Vsync等軟件替代品的需求。[1]G-Sync技術允許影片顯示器適應輸出裝置(顯示卡/整合顯示卡)的幀速率來消除畫面撕裂,改變了原本的由輸出裝置適應顯示器。在傳統方式上,幀在裝置輸出的過程中可能被重新整理,導致畫面撕裂,或者一次顯示兩個或更多個幀。

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
即是gpu已夠力有餘, cpu 開始冇力再上.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-6-23 10:48 PM 發表

即是gpu已夠力有餘, cpu 開始冇力再上.
cpu:9900k,都唔夠咩???

G-sync 要配合有G-sync的monitor用呀

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-6-24 07:05 AM 發表

G-sync 要配合有G-sync的monitor用呀
我個MON係有G-SYNC嫁

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-23 07:48 PM 發表

前兩日將3080換成3090,玩看門狗軍團個FPS都無乜變過依然係會出現FPS DROP,有無人知道點解決???已經部份特效設做低同大部份高同某D特效同反鋸齒都關咗,依然係低於100FPS,玩幽靈行動荒野用非常高玩都長期保持到100FPS以上,因為本身用緊165HZ G-SYNC MON所以想個FPS可以最好保持到100
數目字定眼見閃?

另外想問問買果時我明明係要A,但佢俾左B版本我同埋張單佢寫左A版本但我用緊既係B版本3090,想問問佢SEND左個PDF檔俾我我到時可唔可以淨係用手機張相去保養???

佢話PDF檔案係電子發票可以保養到係咪真嫁?有無巴打可以解答?THX SO MUCH

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-24 01:47 PM 發表

佢話PDF檔案係電子發票可以保養到係咪真嫁?有無巴打可以解答?THX SO MUCH
點解你唔致電代理查詢呢? 只有佢回覆你 為確實答案

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-24 05:00 AM 發表

cpu:9900k,都唔夠咩???
能夠行到幾多fps. 好視乎隻game點設計. 每格要做幾多AI. 又要做某些需要用到cpu的特效.

大把game都有行唔到好高fps的情況.

設計的平衡就是, 想AI(和cpu特效)高啲, 定想fps高啲, 兩者不能兼得.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]