• 瀏覽: 1,756
  • 回覆: 12
如題:

熱賣及精選
引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-21 02:34 PM 發表

如題:
其實沒有話樽頸與唔樽頸, 睇你 以什麼來定義!

假設 你而家所講的配置 cpu效能發揮到100 %, 但顯示卡只係發揮到80% 你都可以話cpu樽頸。
換轉來說如果 cpu效能發揮到80%, 但顯示卡發揮到100% 你又會說顯示卡樽頸。

你要cpu及顯示卡同時都做到效能發揮 100%, 呢樣嘢 近乎 沒有可能做到。 除非你話cpu及顯示卡 都係同一間廠 以客製化訂做!

我覺得係game 廠點tune 隻game 多過樽頸問題多啲, 打過咁耐機, 無見過有咩game 係可以是但一邊用到近100%

題外話,你買到3090?幾錢?

引用:
原帖由 smatone 於 2021-6-21 03:05 PM 發表

題外話,你買到3090?幾錢?
買咗,因為見有D遊戲好似cod ww2 black ops 3 black ops cold war勁食VRAM,本身用緊3080得10GB VRAM,呢幾隻GAME都會食滿咗VRAM,同埋為咗日後食VRAM既遊戲而升級同埋貪佢可以再快少少

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-21 05:07 PM 發表

買咗,因為見有D遊戲好似cod ww2 black ops 3 black ops cold war勁食VRAM,本身用緊3080得10GB VRAM,呢幾隻GAME都會食滿咗VRAM,同埋為咗日後食VRAM既遊戲而升級同埋貪佢可以再快少少
勁,我估最少都兩三皮。你用4K 120以上?現實玩game去到幾多fps?

引用:
原帖由 smatone 於 2021-6-21 05:51 PM 發表

勁,我估最少都兩三皮。你用4K 120以上?現實玩game去到幾多fps?
2k 165hz g-sync monitor,不過好奇怪,玩world war z個FPS好唔穩定尤其是DLC MAPS之前張3080都係咁同埋呢隻GAME個使用率時高時低

同埋玩GTA V ONLINE個FPS比單人模式低好多唔知點解

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-21 07:38 PM 發表

同埋玩GTA V ONLINE個FPS比單人模式低好多唔知點解
fps你有時真係要睇隻遊戲係點樣寫嘅, 尤其是online模式。

你知道香港境內頻寬點快都好, 出到海外 實際最高得20mb 頻寬!

同埋使命召喚現代戰爭都係好食VRAM

vram 20g, 我仲以為一般人係用唔到,只有d 二個mon 8k先有機會,估唔到有game可以用。

我估除非個隻game出特別update或driver optimize for3090。一般如果唔係特別optimize都係用direct x,unreal engine真係好難完全發揮3090功能。

有冇用過ray tracing玩?

gaming 用乜野解像度又唔同
玩乜野game又會唔同
超頻去到咩位又唔同 (cpu,ram,gpu)
超到頻你又攪唔攪得掂散熱又有影響
就正如
同一條問題落喺唔同人身上都有好唔同結果
網上測試片多到好似沙灘既沙咁濟
你都係keep住開topic喺呢度9問
https://www.youtube.com/watch?v=I3ai48XATwQ

一定不會樽頸, 樽頸依個字, 是用於有一個非常嚴重的性能下降, 不是只差1%就用樽頸依個字

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]