• 瀏覽: 2,425
  • 回覆: 16
https://www.xfastest.com/thread-251584-1-1.html

近一年多的顯示卡市場有人歡喜有人憂。礦工們挖得不亦樂乎,廠商們營收亮眼,遊戲玩家們只能看著高價空氣卡徒呼負負。

市調機構JPR判斷,今年第一季約有70萬張顯示卡流入礦工手中,佔總出貨量的25%,金額大約5億美元。但是好消息是,顯示卡市場的整體價格已經出現了明顯的下滑趨勢。

國外有玩家追蹤eBay上不同顯示卡的價格走勢,並製作了詳細的趨勢圖。紀錄顯示,今年上半年價格一直在不斷走高,直至5月中旬達到一個頂峰,然後開始迅速下滑。

具體型號方面,RTX 3090相較於最高價已經跌了高達32%,RTX 3080、RTX 3070亦都跌了25%左右。其同時以以太坊為基準,計算了顯示卡的價格/算力值,發現於5月16日時為26美元/MH/s,目前已經跌至20美元/MH/s,側面證明顯示卡價格確實在下降。

亦有外媒也在持續追蹤eBay上的價格走勢,每半個月統計一次,6月前半月亦出現了明顯的下降趨勢。

結果發現,除了RX 6900 XT之外,幾乎都在降價。NVIDIA部分,RTX 3060 Ti的降幅達到了12.6%,RTX 3080亦有11.5%,RTX 3070則有8.5%,而此三款卡最近恰恰皆開始鋪貨了限制挖礦的新版本。AMD方面,RX 6800的降價幅度達到8.1%。

當然,就目前的態勢來看,指望顯示卡價格於短期之內”校正回歸”是不切實際的,但至少已經出現了好預兆,就再等等吧!

----
證明中國絕禁虛幣,有益世界!

令虛幣降溫!

熱切期待7月東京奧運期間,虛幣死哂!全民有錢買獨顯!

2021東京奧運年 歐亞大升年
抵制99妖視反中宣淫 殘民自肥
支持TVB愛國愛港起跑線!
抵制特屍拉虛幣!
支持豐田氫氣動力迎奧運!
熱賣及精選
人哋都挖得七七八八咪放返啲二手礦卡賣,自然價錢當然回落啦...

差唔多了. 我估同上次一樣. 大概炒足一代.
最好等40系先買.
50系多數又炒.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-6-19 15:02 發表

差唔多了. 我估同上次一樣. 大概炒足一代.
最好等40系先買.
50系多數又炒.
所以需要中國 / 印度 / 中東 / 歐洲,合力禁絕虛幣!

中美洲 / 美國?一定唔會聽!

抵制特屍拉虛幣!
引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-19 03:09 PM 發表

所以需要中國 / 印度 / 中東 / 歐洲,合力禁絕虛幣!

中美洲 / 美國?一定唔會聽!
你要知道全世界最大嘅 加密貨幣資金池就係中國, 亦都有統計全球 持有最多加密貨幣 嘅國家亦都係中國人

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-19 15:43 發表

你要知道全世界最大嘅 加密貨幣之今次就係中國, 亦都有統計全球 持有最多加密貨幣 嘅國家亦都係中國人
仲3月果時?

而家係6月!

中國絕禁虛幣!
中國比特幣圈爆移民潮 逾半數礦工或出走 美國德州成為理想地?
https://www.hk01.com/即時國際/639838/中國比特幣圈爆移民潮-逾半數礦工或出走-美國德州成為理想地

抵制特屍拉虛幣!
引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-19 05:49 PM 發表

仲3月果時?

而家係6月!

中國絕禁虛幣!
中國比特幣圈爆移民潮 逾半數礦工或出走 美國德州成為理想地?
https://www.hk01.com/即時國際/639838/中國比特幣圈爆移民潮-逾半數礦工或出走-美國德州成為理想地
人地係話德州係理想地方,唔係已經搬咗去德州呀。
重拾智商喎!

絕世上等藍絲最叻係乜:
重複洗版,瀨橫折曲,批鬥父母,無淫不歡,最愛偷窺,自大自卑,大話連篇,
明明2022 youth olympic取消咗,但阿孤仍日吹夜吹香港出年要舉辦。 :D
3070 ti 其實不能掘礦, 但因為3070 炒貴左, 所以 3070 ti 局住更加貴, 

真係無得攪

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-6-20 02:07 AM 發表

3070 ti 其實不能掘礦, 但因為3070 炒貴左, 所以 3070 ti 局住更加貴, 

真係無得攪
我諗只有等礦難 及加密貨幣 大量貶值 之後先至得以舒緩。

但我相信礦難及加密貨幣貶值 會有好多人唔點囉!

真係打機果班  比個炒風玩死

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-20 04:48 AM 發表

我諗只有等礦難 及加密貨幣 大量貶值 之後先至得以舒緩。

但我相信礦難及加密貨幣貶值 會有好多人唔點囉!
bitcoin 大量貶值, 唔洗旨意架啦, 太多既得利益者會托住,

但現在 nVidia 陸續出 LHR 卡, 都是好的方向, 否則Gamer 真係依一世都唔洗買卡

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-6-20 11:33 AM 發表

bitcoin 大量貶值, 唔洗旨意架啦, 太多既得利益者會托住,

但現在 nVidia 陸續出 LHR 卡, 都是好的方向, 否則Gamer 真係依一世都唔洗買卡
師兄我睇法有啲唔同, Bitcoin 本身 係冇 實質經濟去支持佢個幣值, 只係用嚟 a貨幣 轉換b貨幣中間嘅橋樑。 但係a貨幣唔係無限量持有, 如果連a貨幣經濟都G爆, b貨幣就唔會再願意兌換, 就會帶動中間嘅橋樑都會喪失。 到時就 實體貨幣G爆帶動虛擬貨幣一齊G爆。

虛擬貨幣幣值 再唔值錢嘅話亦都唔會有 曠工!

所以想正常價錢購買顯示卡並不是無可能的!

打機唔一定要用30??顯卡嘅,買唔到咪用工業卡囉,RTX A6000仲好過3090...

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-6-20 11:33 AM 發表

咁好搵,個個都做卡啦,唔使炒其它野啦,凡事都有高潮,現時一看已知高潮己過,BTC向一萬同零方向進發。

炒卡的人就快人踩人出貨。

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-20 11:43 AM 發表

師兄我睇法有啲唔同, Bitcoin 本身 係冇 實質經濟去支持佢個幣值, 只係用嚟 a貨幣 轉換b貨幣中間嘅橋樑。 但係a貨幣唔係無限量持有, 如果連a貨幣經濟都G爆, b貨幣就唔會再願意兌換, 就會帶動中間嘅橋樑都會喪失。 到時就 實體貨幣G爆帶動虛擬貨幣一齊G爆。

虛擬貨幣幣值 再唔值錢嘅話亦都唔會有 曠工!

所以想正常價錢購買顯示卡並不是無可能的!
根本 bitcoin 係 on9  野來。因為佢碳排增多,禍害全人類。危害國家安全。應該拉尻哂班礦撚去坐三十年監。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]