• 瀏覽: 7,037
  • 回覆: 81
  • 追帖: 2
部腦都用左8年了,最近出現自動關機情況,之後就開唔返,風扇轉一轉就冇電到,開頭以為火牛問題,買左隻新牛返黎換,裸機測試冇問題,一上機箱用一段時間又自動關機,究竟咩事啊
塊板我都換過,之前淘左塊二手返黎,換完都係一樣呢個情況,求高手幫忙唔通關ram事?
cpu溫度冇問題,大約4x

熱賣及精選
引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 01:11 PM 發表

部腦都用左8年了,最近出現自動關機情況,之後就開唔返,風扇轉一轉就冇電到,開頭以為火牛問題,買左隻新牛返黎換,裸機測試冇問題,一上機箱用一段時間又自動關機,究竟咩事啊
塊板我都換過,之前淘左塊二手返黎,換完都係一樣呢個情況,求高手幫忙唔通關ram事?
你係咪死CPU風扇? 舊機有D 一定要有CPU風扇正常轉動先行得。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-6-15 01:17 PM 發表

你係咪死CPU風扇? 舊機有D 一定要有CPU風扇正常轉動先行得。
cpu風扇冇問題,裸機個陣識郁

可能機箱粒power制神咗

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  克爾來福👩‍⚕️💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-15 03:23 PM 發表

可能機箱粒power制神咗
我打開機箱,拔左power條線,用螺絲批開機都開唔到冇反應

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 01:11 PM 發表

太多可能性了,我之前同你一模一樣...
唔同的是我當時正想換機,於是買新U新底新Ram.....就係用番買咗2年的PSU
結果就係PSU

所以結論係,只能逐樣試

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 04:07 PM 發表

power cord 同 插座都可能有關.

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.
引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 04:07 PM 發表

8年...可能底板粒CR2032鋰電無電

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  克爾來福👩‍⚕️💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
轉拖板及插蘇再試

引用:

看一看是否有地方短路,如背板有沒有突出尖鐵插了入usb位,另外看銅柱有沒有多裝或對不正位,因為一短路,就會引起火牛短路保護而cut電!

盛衰交替,物極必反
引用:

/裸機測試冇問題,一上機箱用一段時間又自動關機/

裸機試左幾耐?一上機箱用左幾耐?

引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 2021-6-15 04:24 PM 發表

太多可能性了,我之前同你一模一樣...
唔同的是我當時正想換機,於是買新U新底新Ram.....就係用番買咗2年的PSU
結果就係PSU

所以結論係,只能逐樣試
我仲以為係火牛問題,換左隻新既都係咁好煩惱

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-6-15 04:25 PM 發表

power cord 同 插座都可能有關.
我再慢慢試下

已換左粒新電都係一樣

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-15 04:25 PM 發表

8年...可能底板粒CR2032鋰電無電
已換左粒新電都係一樣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]