• 瀏覽: 8,027
  • 回覆: 81
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-28 02:05 AM 發表

已check到係咩問題了
原來係機箱條開機power線問題
最估唔到係連機箱條reboot線都有問題,所以插邊條開機都會自動關機

已淘寶左條開機power線,問題解決左唔該晒各位c兄既幫忙
其實這種線在舊機箱是有的
(通常我掉舊機箱都會拆出來備用),通用,在新高登就10元一條,所以壞機是要一樣樣試,用排除法先可能找出問題,不是一壞機就叫人換機!

盛衰交替,物極必反
熱賣及精選
其實ching都是一負責任的人,解決到問題都上來說一聲怎解決問題,很多人就算解決了都不說!😊

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2021-6-29 09:33 AM 發表

其實ching都是一負責任的人,解決到問題都上來說一聲怎解決問題,很多人就算解決了都不說!😊
係啊,希望幫到d可能同我一樣問題既人

你都幾黑,power reset 線兩條壞曬

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-7-4 12:36 PM 發表

你都幾黑,power reset 線兩條壞曬
係,真係估唔到搞到我以為火牛壞,去買隻火牛換,冇左$430

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-7-4 02:36 PM 發表

係,真係估唔到搞到我以為火牛壞,去買隻火牛換,冇左$430
係, 真係六合彩都可以中

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 01:11 PM 發表

部腦都用左8年了,最近出現自動關機情況,之後就開唔返,風扇轉一轉就冇電到,開頭以為火牛問題,買左隻新牛返黎換,裸機測試冇問題,一上機箱用一段時間又自動關機,究竟咩事啊
塊板我都換過,之前淘左塊二手返黎,換完都係一樣呢個情況,求高手幫忙唔通關ram事?
cpu溫度冇問題,大約4x
把機箱打開,找把20多吋的風扇直接吹著,如果不再自動重開,就是你的舊u舊卡轉行w10開機就行高清資源就很易消耗盡,再打開youtube,睇1080片或開個game,很快就跳,這個問題在很多舊機舊卡發生,你去找人修都沒有用,因為修機的會打開機箱散熱會好很多,再加上修機場地都有開冷氣修機的不會找出原因,youture上教人關win10的重啟改註冊表都沒有用.

8年機行win10是可以的,只是很易就重開,花錢把溫度壓下去,不如花千多換台6代二手機,今年特別熱很易出過熱出問題,找間冷氣房開機如果沒再重開就是過熱的問題,舊機性能比較差,檢查事件檢測器該是重大kernel power 錯誤 點入去看什麼都沒有,因為發生得太快,紀錄都沒留下來,kernel power 錯誤這問題問MicrosoftMicrosoft都沒有用,他們只會給你似是而非的答案.

如果冷氣房開機都跳,就把你的聲響開到最大,最好就係開到部機震,很快就跳就很可能是有組件接觸出問題.

這只是個人經驗給你參考.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]