• 瀏覽: 8,029
  • 回覆: 81
  • 追帖: 2
個問題就係 , 打直部機有問題囉
可能唔知針腳, 打直會short左或者 touch唔到

熱賣及精選
雖然你話唔會。但真係似過熱喎。
dl 個cpu temperature mon住?
可能過80度你唔知。

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-16 01:11 PM 發表

我淘左一塊2手板返黎試,都一樣咁既情況
咁係CASE問題
可能條機箱POWER唔知點樣會短路

唔該晒各位c兄既解答
今日朝早開始訓平部機開機到現在都冇斷過電,所有機箱線都拔晒,只留reboot線開機,呢幾日再慢慢試試,應該好大機會係機箱問題

試下唔裝粒餅電開唔開到,如果得就唔好刪大制斷電唔好裝粒餅電正常開機熄機無問題~因為我而家都係咁,有粒餅電會RESTART黑屏~~

會唔會個開機制壞左啊 你唔好用機箱開機
所有野裸裝好 再用螺絲批點底板開機位 開機試下
主板USB接口有冇插其他硬體?例如:無線網路卡...

最壞情形況主板變形,CPU位接觸不良.

所以放平無事,立直出事.

咁放平個箱用

引用:
原帖由 lok3387 於 16/6/2021 09:52 PM 發表

唔該晒各位c兄既解答
今日朝早開始訓平部機開機到現在都冇斷過電,所有機箱線都拔晒,只留reboot線開機,呢幾日再慢慢試試,應該好大機會係機箱問題
N年前曾試過類似情況,睇清楚有冇野short左落個箱,
有可能係浪起㡳板同機箱的銅柱仔.

其實直接換過部電腦啦
底板CPU火牛係等於一套電腦
比你換GA野都換哂了,
自己唔識,無謂整啦,部機都8年了
換新唔係好貴!其實!
係時候買新機了
唔好試啦,盞哂錢哂功夫!

【你依家可以換的都換哂咁濟】
你試哂D零件冇壞等同一部新電腦
索性出過部啦,唔好估啦,只係哂錢!

E度D人明明係識GA!
叫你用錯GA方法去試哂成部機,
到你試哂啦,就等於買左部新機
係蠢先聽人講
都8年了,仲整?買過部啦
你E家咩方法都試了,係唔係等於買新機呢?

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-19 04:12 AM 發表

E度D人明明係識GA!
叫你用錯GA方法去試哂成部機,
到你試哂啦,就等於買左部新機
係蠢先聽人講
都8年了,仲整?買過部啦
你E家咩方法都試了,係唔係等於買新機呢?
c兄,我又冇換晒,而家暫時都仲開到機,仲試緊

其實我都有諗過換新
但cpu,底板,ram,機箱,呢幾樣加埋都成3000蚊,如果舊既用到,慳得就慳啦除非真係用唔到啦,咁就真係要換

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-19 08:00 PM 發表

c兄,我又冇換晒,而家暫時都仲開到機,仲試緊

其實我都有諗過換新
但cup,底板,ram,機箱,呢幾樣加埋都成3000蚊,如果舊既用到,慳得就慳啦除非真係用唔到啦,咁就真係要換
用得當然用啦,現在硬件炒到飛天!

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2021-6-19 08:07 PM 發表

用得當然用啦,現在硬件炒到飛天!
見到顯卡個價都唔想買,我地呢d唔係礦工既真用家好可憐
應該遲d會跌,睇下bitcoin玩得幾耐

已check到係咩問題了
原來係機箱條開機power線問題
最估唔到係連機箱條reboot線都有問題,所以插邊條開機都會自動關機

已淘寶左條開機power線,問題解決左唔該晒各位c兄既幫忙

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]