• 瀏覽: 8,033
  • 回覆: 81
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 08:25 PM 發表

我都覺得應該係關短路事,但就搵極都搵唔到究竟係邊度有問題,銅柱冇裝多,亦都冇金屬物插入usb位
見你說躺平機箱,拔走jumper就開到機,很大機箱是機箱問題,一條條jumper插回用螺絲批開機試,機箱usb有問題都會引起短路,另外銅杜祇裝四隻腳位,中間那兩粒暫時不要裝來試!

盛衰交替,物極必反
熱賣及精選
搵萬用錶探下機箱有冇漏電

靜電問題?

喺人嚟人往中,唔嚟也唔去
淨係未換過底板試?(即係壞板)

睇表徵都似係機箱引致短路

我好耐以前都試過,結果係個機箱同某啲硬件有接觸,可能導致短路,
後來我用電線膠布黐住個機箱懷疑同我啲硬件有接觸的地方就解決問題。

[imghttp://www.esnips.com/imageable/medium/ca8a09eef38846cca4785bb264c4e577/du=372ed63cec93102a928d0015173e3082&uu=51d04e0612d44a8aae8abbeca40c1ab5&dt=1199724223000&fu=89ebc840b6bc40c69afaedef1779cb4a[\img]
引用:
原帖由 gogorgain2 於 2021-6-16 12:52 AM 發表

你個情況有可能係底板出事
我淘左一塊2手板返黎試,都一樣咁既情況

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-6-16 09:47 AM 發表

見你說躺平機箱,拔走jumper就開到機,很大機箱是機箱問題,一條條jumper插回用螺絲批開機試,機箱usb有問題都會引起短路,另外銅杜祇裝四隻腳位,中間那兩粒暫時不要裝來試!
唔該c兄,今晚收工再試試

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-6-16 10:53 AM 發表

搵萬用錶探下機箱有冇漏電
冇呢個工具

短路

引用:
原帖由 小志仔 於 2021-6-16 12:28 PM 發表

我好耐以前都試過,結果係個機箱同某啲硬件有接觸,可能導致短路,
後來我用電線膠布黐住個機箱懷疑同我啲硬件有接觸的地方就解決問題。
但個機箱用左8年,入面d硬件又冇換過,無啦啦出現咁既情況,真係頭都痕

如果直放有問題可能底板螺絲孔同螺絲之間有嘢導致短路,直放底板會下沉小小

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
如果底板都冇問題,咁就係機箱線材及插頭有問題,換線再試便知?

有無換過電源線?

過熱?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]