• 瀏覽: 8,024
  • 回覆: 81
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 2021-6-15 09:05 PM 發表

綜合你已換的,只有三樣未換,一. cpu; 二. gpu; 三. 儲存
逐樣試,cpu散熱膏有過多過少嗎? gpu有插穩嗎?
裝入箱後可試吓打平放,睇吓有冇分別
頭先訓平左試,開到機但究竟係乜事,d野冇鬆,都插得好實下
唔通係d零件老化

熱賣及精選
引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 09:21 PM 發表

點解每次斷電後都有呢個問題,唔通塊板個bios有問題?
之前聽講過技嘉b75有bios問題
可能係bootloop問題

https://www.youtube.com/watch?v=2Ga05av4b2I

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
引用:
原帖由 Destroyerz 於 2021-6-15 08:55 PM 發表

有冇試過換過另一個機箱?
得一個機箱,試唔到

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 09:24 PM 發表

唔通係d零件老化
1. 開到機,但可撐幾耐先? 就算開住冇事,有冇試過打機撐唔撐到?

2. 要知道訓低同打直的分別是,gpu同底板嘅接合會不同,承受力會不同,cpu都會係,尤其佢把散熱扇

3. power button組線路有冇問題? 可以搵另一個制試吓

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-15 09:28 PM 發表

可能係bootloop問題

https://www.youtube.com/watch?v=2Ga05av4b2I
唔該你先,c兄
而家訓平左部機試,暫停冇關機,聽朝開機再試試

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 09:24 PM 發表

唔通係d零件老化
試吓拆晒所有嘢,逐件搖吓佢,睇吓有響唔響同有無嘢鬆,可能有啲微型螺絲Sip咗係啲隱蔽位

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 09:36 PM 發表

唔該你先,c兄
而家訓平左部機試,暫停冇關機,聽朝開機再試試
我上次都係一夜平安,第朝一做heavy野即瓜...
如果係咁......你新買嘅PSU火數夠唔夠呀? 或者都係壞PSU

引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 2021-6-15 09:39 PM 發表

我上次都係一夜平安,第朝一做heavy野即瓜...
如果係咁......你新買嘅PSU火數夠唔夠呀? 或者都係壞PSU
有冇咁黑仔啊
舊的是620w銅牌
新的是550w銅牌
display卡係gtx670,應該夠掛

之前自動斷電前,我都冇打機,都只係睇youtube,睇一個鐘都冇,就自動斷電,應該唔關火牛事掛,因為情況同用舊火牛一樣

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-15 09:36 PM 發表

試吓拆晒所有嘢,逐件搖吓佢,睇吓有響唔響同有無嘢鬆,可能有啲微型螺絲Sip咗係啲隱蔽位
好的,我慢慢再試試

機箱通風及風扇唔掂,導致整體過熱就自動保護熄機。唔信你開冷氣先著機。就唔會熄。

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 09:08 PM 發表

其實我都試過晒今朝我只插pw同pw led 都係會用用下斷電,之前亦都試過只插reboot線開機,都係一樣
會唔會係CPU散熱膏擦得唔好影響CPU散熱不良?

引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 2021-6-15 09:35 PM 發表

1. 開到機,但可撐幾耐先? 就算開住冇事,有冇試過打機撐唔撐到?

2. 要知道訓低同打直的分別是,gpu同底板嘅接合會不同,承受力會不同,cpu都會係,尤其佢把散熱扇

3. power button組線路有冇問題? 可以搵另一個制試吓
1. 未試打機,因為之前斷電個陣都唔係打機個陣出現,都只係睇youtube

2.顯卡應該唔關事,因為插onboard都一樣情況,可能同cpu 散熱有關,我再試試先

3.試過用reboot個條線,一樣出現問題

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-6-15 09:58 PM 發表

機箱通風及風扇唔掂,導致整體過熱就自動保護熄機。唔信你開冷氣先著機。就唔會熄。
機箱溫度應該唔關事,我一直都有隔塵網 定期清塵同做好對流

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-6-15 10:14 PM 發表

會唔會係CPU散熱膏擦得唔好影響CPU散熱不良?
到時再試試擦過散熱膏,但我支散熱膏都有成8年歷史,唔知有冇影響呢

你個情況有可能係底板出事

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]