• 瀏覽: 8,026
  • 回覆: 81
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-6-15 05:57 PM 發表

轉拖板及插蘇再試
已轉,都係一樣情況

熱賣及精選
引用:
原帖由 blackkh 於 2021-6-15 06:14 PM 發表

看一看是否有地方短路,如背板有沒有突出尖鐵插了入usb位,另外看銅柱有沒有多裝或對不正位,因為一短路,就會引起火牛短路保護而cut電!
我都覺得應該係關短路事,但就搵極都搵唔到究竟係邊度有問題,銅柱冇裝多,亦都冇金屬物插入usb位

引用:
原帖由 elfland 於 2021-6-15 07:08 PM 發表

/裸機測試冇問題,一上機箱用一段時間又自動關機/

裸機試左幾耐?一上機箱用左幾耐?
琴日試的,大約係咁
10:00-21:00 裸機測試,途中冇出現問題

21:00-23:30 裝回機箱測試,都冇問題,冇關機情況

今早
11:30 開機,大約一個鐘都冇,就自動斷左電,之後就開唔返機,再之後裸機又開得返,,,
上面呢個情況已經係第2次,都係朝早開機出現問題

一陣我再試試裸機睇下開唔開得返

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 08:23 PM 發表

已換左粒新電都係一樣
如果有2條RAM,插1條RAM起機,逐條試,試晒2條,另外買隻新牛係唔係同一牌子型號?

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-15 08:32 PM 發表

如果有2條RAM,插1條RAM起機,逐條試,試晒2條,另外買隻新牛係唔係同一牌子型號?
已試過,插一條都係會自動斷電唔同牌子的
舊的是antec
新的是corsair

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 08:37 PM 發表

舊的是antec
新的是corsair
塊底板只插1條RAM, Display card, 其餘所有嘢拆晒(包括keyboard&mouse), 睇吓起唔起到

估計processor或者底板有問題

✌️
引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 08:29 PM 發表

琴日試的,大約係咁
10:00-21:00 裸機測試,途中冇出現問題

21:00-23:30 裝回機箱測試,都冇問題,冇關機情況

今早
11:30 開機,大約一個鐘都冇,就自動斷左電,之後就開唔返機,
上面呢個情況已經係第2次,都係朝早開機出現問題

一陣我再試試裸機睇下開唔開得返
裸機行到10個鐘,零件應該無問題,我估係裝得唔好。
如果開到機,試下輕輕搖下每個插頭,睇下會唔會突然熄機

有冇試過換過另一個機箱?

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-15 08:44 PM 發表

塊底板只插1條RAM, Display card, 其餘所有嘢拆晒(包括keyboard&mouse), 睇吓起唔起到

估計processor或者底板有問題
都試晒,試埋唔要display卡,直接用onborad都出現呢個問題

最好拆晒D接線(電源線同訊號線),只保留最低限度BOOT機必要組合,冇問題就逐樣加返上去試到有問題為止

引用:
原帖由 elfland 於 2021-6-15 08:44 PM 發表

裸機行到10個鐘,零件應該無問題,我估係裝得唔好。
如果開到機,試下輕輕搖下每個插頭,睇下會唔會突然熄機
岩先試左訓低部機,拔走晒所有機箱線,用螺絲批開機,竟然開到,唔通關豎起部機事?因為裸機個陣塊板都係訓平

岩岩開到機,又出現呢個畫面
之前開得返都係出現呢個畫面
更新bios?

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 08:37 PM 發表

舊的是antec
新的是corsair
綜合你已換的,只有三樣未換,一. cpu; 二. gpu; 三. 儲存
逐樣試,cpu散熱膏有過多過少嗎? gpu有插穩嗎?
裝入箱後可試吓打平放,睇吓有冇分別

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-6-15 09:00 PM 發表

最好拆晒D接線(電源線同訊號線),只保留最低限度BOOT機必要組合,冇問題就逐樣加返上去試到有問題為止
其實我都試過晒今朝我只插pw同pw led 都係會用用下斷電,之前亦都試過只插reboot線開機,都係一樣

引用:
原帖由 lok3387 於 2021-6-15 09:02 PM 發表

岩先試左訓低部機,拔走晒所有機箱線,用螺絲批開機,竟然開到,唔通關豎起部機事?因為裸機個陣塊板都係訓平

岩岩開到機,又出現呢個畫面
之前開得返都係出現呢個畫面
更新bios?12429708
BIOS corrupted, 要等佢回復完BIOS先好做其他嘢

✌️
引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-15 09:17 PM 發表

BIOS corrupted, 要等佢回復完BIOS先好做其他嘢
點解每次斷電後都有呢個問題,唔通塊板個bios有問題?
之前聽講過技嘉b75有bios問題

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]