• 瀏覽: 1,023
  • 回覆: 8
https://www.xfastest.com/thread-251441-1-1.html

Intel今年底會推出12代Core Alder Lake處理器,升級10nm ESF製程,首次使用Golden Cove大核心及Gracemont小核心組成的大小核心架構,還有LGA1700插槽,支援DDR5、PCIe 5.0等先進技術。

12代Core有可能對戰AMD的加強版Zen3+處理器,後者有可能會用上前不久宣布的3D封裝,整合額外的快取來提高效能,等待明年的5nm Zen4架構。

Intel下下代的處理器亦在準備中了,那即是7nm Meteor Lake處理器,前不久Intel確認它已經Tape-In,所謂Tape-in於Tape-Out(流片)前,大概是IP模組完成設計驗證階段。

Meteor Lake處理器的進度可能比預期的要快,有爆料指稱今年底即可以看到它的ES工程樣品,意味著Intel差不多僅用半年時間就完成流片,速度快的不可思議。

依據Intel的計劃,7nm Meteor Lake處理器是於2023年開始出貨,如果今年底就有ES樣品,那2023年的出貨時間是相當保守的,理論上至少可以提前至2022年下半年。

無論如何,Intel 7nm Meteor Lake與AMD 5nm Zen4一戰是免不了的。

支持intel加快進程,以自家強大產能,打擊AMD - 特屍拉台毒淫力!

AMD zen 4要推遲到2022先出。隨時俾intel 7nm meteor lake打到變返2015,AMD遙遙落後的日子!

2021東京奧運年 歐亞大升年
抵制99妖視反中宣淫 殘民自肥
支持TVB愛國愛港起跑線!
抵制特屍拉虛幣!
支持豐田氫氣動力迎奧運!
熱賣及精選
妖,Intel果又美國,你估中國既咩

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-15 08:44 AM 發表

https://www.xfastest.com/thread-251441-1-1.html

Intel今年底會推出12代Core Alder Lake處理器,升級10nm ESF製程,首次使用Golden Cove大核心及Gracemont小核心組成的大小核心架構,還有LGA1700插槽,支援DDR5、PCIe 5.0等先進技術。

12代Core有可能對戰AMD的加強版Zen3+處 ...
intel同amd 都係美國嘅品牌 你買邊一家cpu啲錢都係畀美國賺㗎!
除非你話用中國龍芯晶片就另外一個講法啦下!
至於 由頭到尾都係話amd台積電生產 所以 建議人買intel, 台積電話就算唔接amd生意 都做到 產量飽和 根本就唔憂做。

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-15 11:51 發表

intel同amd 都係美國嘅品牌 你買邊一家cpu啲錢都係畀美國賺㗎!
除非你話用中國龍芯晶片就另外一個講法啦下!
至於 由頭到尾都係話amd台積電生產 所以 建議人買intel, 台積電話就算唔接amd生意 都做到 產量飽和 根本就唔憂做。
因為毒果淫機 / 特屍拉巨量訂單,話係造車造手機,實則挖幣!

抵制特屍拉虛幣!
引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-15 13:33 發表

因為毒果淫機 / 特屍拉巨量訂單,話係造車造手機,實則挖幣!
所以,虛幣暴漲,全世界都受害,只有台毒受惠!

抵制特屍拉虛幣!
引用:
原帖由 louie186 於 2021-6-15 11:07 AM 發表

妖,Intel果又美國,你估中國既咩
amd -> 尾國+台積電 -> 益咗尾國+台毒
intel -> 尾國 -> 只係益尾國, 唔使益台毒
簡單數學

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-15 01:33 PM 發表

蘋果及tesla 是台積電最大的單一客仔, 但係實際佔據台積電產能幾多先?

如果你要抵制臺灣生產嘅晶片首先由自己國家做起先啦!

叫曬所有中國品牌的電能車車廠, 中國品牌的手機廠, 一律禁止使用台灣生產及台灣公司製造嘅晶片先啦!

但係我想問做唔做到呢? 真係禁咗台灣晶片可以用什麼晶片呀?

美國都貿易制裁我國,又需唔需要製裁埋美國晶片呢?

越幫襯台積電先越令美國制程技術更廢.

生果都轉用arm啦,intel對公眾市場應該多返幾個%出貨能力

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]