• 瀏覽: 2,280
  • 回覆: 14
想問問我而家用緊3080如果再將張卡超頻玩遊戲實際會多幾多FPS????值唔值得????請指教THX

熱賣及精選
引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-8 04:13 PM 發表

想問問我而家用緊3080如果再將張卡超頻玩遊戲實際會多幾多FPS????值唔值得????請指教THX
你想我負責任地答你,定非負責任地答你呀?
負責任地的話唔建議你超頻, 因為超咗頻 個fps增長唔會太多, 相反超死咗, 你去做保養就算保畀你,你都等一個很長時間!

非負責任地答你嘅話,一定係超頻啦,又唔使錢又有增長效能!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-8 05:33 PM 發表

你想我負責任地答你,定非負責任地答你呀?
負責任地的話唔建議你超頻, 因為超咗頻 個fps增長唔會太多, 相反超死咗, 你去做保養就算保畀你,你都等一個很長時間!

非負責任地答你嘅話,一定係超頻啦,又唔使錢又有增長效能!
即係師兄建議我唔好超????

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-8 05:46 PM 發表

即係師兄建議我唔好超????
應該咁講,你想聽到我負責任哋回答你問題,定一話係非負責任地回答你問題。

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-8 04:13 PM 發表

超頻熱量會大左,
可能會有反效果!

應該主機板有跟相關的超頻軟件(系統)*如ASUS ROG STRIX主機板。

你想試下就選相關程式內的預設。 應該都會有效果。 自己手動改就要小心。

我自己都試超過張3080, 最多多幾個%效能提升, 但打機唔係只係打十幾廿分鐘就完, 張咭長時間處於比平時較高溫環境底下, hang機次數都多咗, 玩玩下走嚟hang, 又煩又無意思

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-6-9 02:57 AM 發表

我自己都試超過張3080, 最多多幾個%效能提升, 但打機唔係只係打十幾廿分鐘就完, 張咭長時間處於比平時較高溫環境底下, hang機次數都多咗, 玩玩下走嚟hang, 又煩又無意思
師兄用緊邊隻3080???點樣超頻????

同埋想問問快幾個%即係玩遊戲會多幾多FPS????

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-9 04:03 AM 發表

師兄用緊邊隻3080???點樣超頻????
display card:  Gigabyte gaming OC 3080

因為要睇實時fps, 所以用msi afterburner, 順便可以做埋超頻

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-6-9 04:23 AM 發表

同埋想問問快幾個%即係玩遊戲會多幾多FPS????
你預5%前後, 我本身個張已經係OC版, 再超空間有限

軟件改超最多咪多少少自HIGH,除非張卡好似CPU咁有保護機制,否則超死真係得不償失.

係超刀係變返正常價先超💸💸💸

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
而家有乜野卡買返黎無預設超頻?
除非你上水冷
唔係超得嗰少少有乜用
我用緊3090suprim
出廠已超左再無乜上升高間
再黎係張卡熱到仆街

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]