• 瀏覽: 4,676
  • 回覆: 17
係某社交平台見到呢幅相。心裏不禁問,點解要用 Windows ?

附件

IMG_2194138.jpg(129.32 KB)

2021-6-4 03:49 AM

IMG_194207.jpg(96.71 KB)

2021-6-4 03:49 AM

熱賣及精選
碧雕,ATM行NT4出現bsod都見過

重啟!重裝!重灌
得咗。

引用:
原帖由 sailorbb 於 2021-6-4 08:25 AM 發表

碧雕,ATM行NT4出現bsod都見過

重啟!重裝!重灌
得咗。
佢咪話你聽係用Windows嘅錯囉

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-6-4 11:07 AM 發表

佢咪話你聽係用Windows嘅錯囉
樓主問解決方法嘛,凡重啟可解決嘅問題都唔係問題 😏

呢隻資訊板通常都喺行client作終端介面出顯示,冇其他嘢運作好難會“出錯”,要壞通常都係壞io/ports,比著unix都一樣會coredump收場。

引用:
原帖由 sailorbb 於 2021-6-4 01:51 PM 發表

樓主問解決方法嘛
He asked the following question:
引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-6-4 03:49 AM 發表

點解要用 Windows ?

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2021-6-4 03:15 PM 發表

He asked the following question:
Look at the title please

引用:
原帖由 sailorbb 於 2021-6-4 01:51 PM 發表

樓主問解決方法嘛,凡重啟可解決嘅問題都唔係問題 😏

呢隻資訊板通常都喺行client作終端介面出顯示,冇其他嘢運作好難會“出錯”,要壞通常都係壞io/ports,比著unix都一樣會coredump收場。
真係用咁耐 Ubuntu  未見過。壞 io  usb  都唔會有呢種怪畫面。可唔可以 cap  一個來睇下?

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-6-4 11:52 PM 發表

真係用咁耐 Ubuntu  未見過。壞 io  usb  都唔會有呢種怪畫面。可唔可以 cap  一個來睇下?
unix每個指令較獨立好難同老win直接比較,其實你個畫面已經有protected mode部機未死得晒

u笨兔類似問題,近期我成日見嘅,喺anydesk用全螢幕連接外面dual mon時,搞與screen settings有關的設定會不定時鎖死xserver,kill app都冇用,喺成個xsession...我甚至懷疑客端uac有份搞鬼... 試過一次x連鍵盤都搶埋,text console都去唔到...

引用:
原帖由 sailorbb 於 2021-6-5 01:39 AM 發表

unix每個指令較獨立好難同老win直接比較,其實你個畫面已經有protected mode部機未死得晒

u笨兔類似問題,近期我成日見嘅,喺anydesk用全螢幕連接外面dual mon時,搞與screen settings有關的設定會不定時鎖死xserver,kill app都冇用,喺成個xsession...我甚至懷疑客端uac有份搞鬼... 試過一次x連鍵盤都搶埋,text c ...
你點知係死 xserver?  死個 app 都有機會 (但我好少遇到 死 app 會 hang  機) 。完全無 windows 的麻煩嘢。最多去第個 session login , kill  之前個 session  。同埋 Ubuntu 無彈 error  呢回事, 最多係彈 app 或彈 apport 。真係極少 lock  住個 os 。你個情況我咁耐都係試過一兩次, 要 hard reset 。但一般 kill session 就得。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-6-4 11:18 PM 發表

Look at the title please
You should not have replied to me.
Many experienced active members here have put me on their ignore list.

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2021-6-5 02:31 PM 發表

You should not have replied to me.
Many experienced active members here have put me on their ignore list.
What other would like to do is their choice and so is mine.

Is there a problem that I replied to your post?

The problem is that your reputation could be tarnished.

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2021-6-6 02:01 PM 發表

The problem is that your reputation could be tarnished.
Do I have a reputation?
Do I care about it?
Do I care about what other think of me?
Do I give a rat ass?

問返九巴嘅IT部門啦,佢哋有收人工𠺢。

引用:
原帖由 lam2070 於 2021-6-14 05:21 PM 發表

問返九巴嘅IT部門啦,佢哋有收人工𠺢。
可能無宣誓,炒能哂。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]