• 瀏覽: 6,901
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
請問平日上網,睇YouTube ,有時睇MYTV super, 下載影片及 files, HKBN的100m同1000m分別大不大呢?

熱賣及精選
大,睇數字都有10倍分別

如果你得一部電腦用就分別唔大
同埋你爭唔爭在個幾秒咁解
但係你由100M轉1000M,明顯係睇到少少既分別
即係好似whatsapp,龜速plan同4.5G plan既分別
真係一野兩個tick,同3秒後兩個tick既分別囉

100M一般使用不大,睇YouTube 1080p也是順的!下載大檔案分別會較大!

引用:
原帖由 good103 於 2021-5-19 01:31 PM 發表

100M一般使用不大,睇YouTube 1080p也是順的!下載大檔案分別會較大!
我用開100m,屋企有1部電腦,只得我用,平時回家手機就用屋企wifi上網,mytv super 解碼器裝係我阿媽間房的電視機度,離開客廳有20呎,目前都可以接受,8月份約滿,佢又唔肯比舊價我,PCCW 1000M 應該平過我現在的月費,我應唔應該轉好?

引用:
原帖由 lailai1234 於 2021-5-19 02:57 PM 發表

我用開100m,屋企有1部電腦,只得我用,平時回家手機就用屋企wifi上網,mytv super 解碼器裝係我阿媽間房的電視機度,離開客廳有20呎,目前都可以接受,8月份約滿,佢又唔肯比舊價我,PCCW 1000M 應該平過我現在的月費,我應唔應該轉好?
我以前都是用100M十幾年,都無咩特別話慢,兩個人同時網上睇劇都好順,所以睇你需求啦!
不過一向續約都要唔會一開始給到好價位你,先給張cut單佢先,價錢岩就繼續唔岩就轉台!
pccw 1000M 好像$105 有D銷屎會有野送的,睇你點傾啦!

其它幾個台當然會更平,但要做好心理準備隨時上唔到網,成日要找師父上門就死得啦!當然有些地方會穩定D 咁自然叫平親正,睇你搏唔搏得過3年約囉!

mytv super係用串流
你20分鐘下載一套1小時, 與5分鐘下載一套1小時, 但你點都係用1小時睇. 冇分別的.

大分別。
我身家有100萬同1000萬既分別
我平時都唔點駛錢,要咁多黎做乜. 咁你係唔係會要100萬,唔要1000萬
講緊100萬同1000萬既付出係差唔多。即100m同1000m個價錢差唔多,緊係要1000m.
又例如, 手機3g同4g. 3g都好夠做乜要4g? 又係價錢差唔多,緊係要4g.
但4g同5g就有分別呀。5g快過4g一樣好多。但5g好貴,所以唔上。過10年後,4g同5g價錢又差唔多,就更係5g.

平時上網,睇串流電影,分別不大。即使下載影片,也要睇該網站的流量。你屋企條網線有1000m, 但網站只派20m比你,所以用100m或者1000m根本沒有大分別。

引用:
原帖由 lailai1234 於 2021-5-18 10:59 PM 發表

請問平日上網,睇YouTube ,有時睇MYTV super, 下載影片及 files, HKBN的100m同1000m分別大不大呢?
雖然我未用過香港寬頻1000M(用過100M)現在用緊網上行1000M 下載1分鐘就可以電影

引用:
原帖由 good103 於 2021-5-19 04:53 PM 發表

我以前都是用100M十幾年,都無咩特別話慢,兩個人同時網上睇劇都好順,所以睇你需求啦!
不過一向續約都要唔會一開始給到好價位你,先給張cut單佢先,價錢岩就繼續唔岩就轉台!
pccw 1000M 好像$105 有D銷屎會有野送的,睇你點傾啦!

其它幾個台當然會更平,但要做好心理準備隨時上唔到網,成日要找師父上門就死得啦!當然有些地方會穩定D 咁 ...
你講得對,只有2間網上行和香港寬頻最穩定

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]