• 瀏覽: 2,964
  • 回覆: 12
本主題由 peterchan 於 2021-5-15 09:34 AM 分類
新底板係唔係裝唔到WIN7
定係設定BIOS都裝到WIN7

熱賣及精選
百分之99 既"全新"底板都裝唔到WIN7 , 吾關BIOS既事

B85 之後既板就裝唔到WIN7?

Wintel 於4代 Haswell (LGA1151) 以後已經不支援Windows 7

引用:
原帖由 hi123456789 於 2021-5-14 12:34 AM 發表

裝來冇用,WIN7個更新停左,冇得更新
人地HACK你部腦容咩易,你都冇得更新個系統!

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-5-14 07:15 AM 發表

裝來冇用,WIN7個更新停左,冇得更新
人地HACK你部腦容咩易,你都冇得更新個系統!
我有不小朋友仲用緊win7,唯有叫他們一定要安裝防毒軟件。
但新款底板硬裝windows 10就不用再煩。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-5-14 07:31 AM 發表

防毒冇用嫁!
最重要個系統!黑客會用WINDOW GA漏洞入去!
你防毒係防病毒姐
果D唔係病毒,係黑客!

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-5-14 07:31 AM 發表

好舊既硬件(7年或以上)就無得講, 行Win7 可能真係好D順D
唔好長期上住網都應該一兩年內無乜事既

引用:
原帖由 hi123456789 於 2021-5-14 12:34 AM 發表

6,7代我都裝過,但很煩(裝完那幾百個更新真是想死),要特別製作一win7 usb(要加入usb3.0 driver),如有nvme ssd又要在usb加入 nvme driver,如是普通一隻win7碟有就要利用ps/2 usb及鍵盤來裝,但有nvme ssd都沒用,因沒driver認唔到,6,7代好像官網都有軟件製作可以裝win7軟件,因太煩,現在都沒幫人裝win7,就算win7廠機我都是直接裝win10,不裝回win7

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-5-14 07:58 AM 發表

好舊既硬件(7年或以上)就無得講, 行Win7 可能真係好D順D
唔好長期上住網都應該一兩年內無乜事既
我部i5 2500 轉左 win10 20H2 之後 快左好多, 如果停用one driver 應該重怏。

我都發現新版win10新版突然快左好多
其實想知點解
之前不斷上色情網頁而且甚至因為防堵block左個播放器我特登熄防堵同adblock plus去睇色情內容 之後部機超慢
我升級左win10最新update後竟然好似重裝完錦順

回樓主 就好似樓上講 不關地板爆屎事

I5 6500 CPU
仲有無新板買

引用:
原帖由 hi123456789 於 2021-5-15 12:55 AM 發表

I5 6500 CPU
仲有無新板買
上去新高登買塊2手啦,我都有粒i5 6500過年前買了一塊asus h 170 gaming板$280

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]