• 瀏覽: 3,568
  • 回覆: 8
本主題由 peterchan 於 2021-5-2 10:32 PM 分類
最近想玩返PC既大作, 如果以下基本打機組合, 可唔可以玩晒市而既PC Game呀?

CPU: Intel Core i7-10700/ 10700k
MB: ASUS 未決定型號, 麻煩大家建議
RAM: DDR4 8G X2 or 16G x1 (唔知有無分別, 求意見!)
VGA: MSI GeForce GTX 1650 SUPER
POWER: SilverStone 80 PLUS Gold 700W

熱賣及精選
引用:
原帖由 marco_988 於 2021-5-2 04:53 PM 發表

最近想玩返PC既大作, 如果以下基本打機組合, 可唔可以玩晒市而既PC Game呀?

CPU: Intel Core i7-10700/ 10700k
MB: ASUS 未決定型號, 麻煩大家建議
RAM: DDR4 8G X2 or 16G x1 (唔知有無分別, 求意見!)
VGA: MSI GeForce GTX 1650 SUPER
POWER: SilverStone 8 ...
睇吓要咩效果姐, 1650super唔好要求太高, 但佢都要成3千幾, 真係好雞肋,不如等吓先

咁依個組合夠唔夠玩大部分pc game呀?

引用:
原帖由 marco_988 於 2021-5-3 12:17 AM 發表

我相信 ps5效能 會輕微 優勝你呢套組合囉

而家顯示卡炒到天價, 一張普通顯示卡的價錢, 已夠你買部PS5

引用:
原帖由 marco_988 於 2021-5-3 12:17 AM 發表

如果係Gamer角度,2060,3060已經係最低配

係Steam最近大作嘅最低配備:
需要 64 位元的處理器及作業系統
作業系統: Windows 10 (必須為64bit)
處理器: AMD Ryzen 3 1200 / Intel Core i5-7500
記憶體: 8 GB 記憶體
顯示卡: AMD Radeon RX 560 with 4GB VRAM / NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti with 4GB VRAM
DirectX: 版本:12
備註: 畫面設定為「幀率優先」的情況下,可以1080p/60fps進行遊戲。 ※當負荷過大時,有可能出現幀率下降的情況。 如要啟用光線追蹤,需要AMD Radeon RX 6700 XT或NVIDIA GeForce RTX 2060的顯示卡。 由於仍在開發中,上述規格有可能會作出改動。

引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 2021-5-2 10:00 PM 發表

睇吓要咩效果姐, 1650super唔好要求太高, 但佢都要成3千幾, 真係好雞肋,不如等吓先
1660 ti 不是 二千二嗎? 1650super 比較勁貴一千?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-5-4 08:17 PM 發表

1660 ti 不是 二千二嗎? 1650super 比較勁貴一千?
我主要睇amazon,
但重點係...你買得到嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]