• 瀏覽: 2,384
  • 回覆: 16
請問如何檢測出是硬件問題還是軟件問題

熱賣及精選
仲測乜鬼, 見有異樣, 就好買定隻新back 定啲data啦

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-20 12:46 PM 發表

如果開始跌速, 就唔好加檔案入去,

立即全部備份,然後再把入面的檔案再減少一些,

都仲可以用來剩係讀取檔案使用。

如何和諧?
和諧有法: drive.google.com/file/d/0B13_6lcEy0eZT1VJVDl5N1cwMkU
可以轉移定資料啦

以前試過咁,過多半年有d file打唔開

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-20 12:46 PM 發表

幾乎每間硬碟廠都有檢測軟件可以試。跟返牌子廠嘅網站下載就得

引用:
原帖由 占占C 於 2021-4-21 07:27 AM 發表

以前試過咁,過多半年有d file打唔開
從來唔重組file就定死咗某磁區,所以定期重組有助硬碟讀寫速度。

引用:
原帖由 alee001 於 2021-4-21 10:53 AM 發表

從來唔重組file就定死咗某磁區,所以定期重組有助硬碟讀寫速度。
dos 有軟件可以檢測出弱磁區 及每個磁區的回應時間 同時可以物理性刪除磁區

請問windows有沒有類似的軟件

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-21 11:18 AM 發表

dos 有軟件可以檢測出弱磁區 及每個磁區的回應時間 同時可以物理性刪除磁區

去win內command prompt入chkdsk/?檢查都一樣

引用:
原帖由 alee001 於 2021-4-21 11:41 AM 發表

去win內command prompt入chkdsk/?檢查都一樣
可以物理性刪除磁區嗎?

可以指定響應時間內進行處理?

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-21 12:28 PM 發表

可以物理性刪除磁區嗎?

可以指定響應時間內進行處理?
唔駛諗到咁複雜喎...win內置重組本身會檢查並避開有問題磁區。

可以考慮換隻SSD

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-21 11:18 AM 發表

以前千幾蚊10M就話姐,依家幾舊水幾T就咪攪咁多嘢,直接換過部,掃幾T磁區隨時要掃成個星期

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
直接抄落新碟換左佢唔洗諗,幾百蚊唔好慳,無曬data你仲煩

引用:

你塊底板粒電池冇電,去日本城買過粒
唔好亂聽人講,咩死硬碟啦,根本E度班人唔識

i'm 攪攪震
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]