• 瀏覽: 1,512
  • 回覆: 18
本主題由 peterchan 於 2021-4-20 09:50 AM 分類
我呢個舊disk好耐以前起碼有10年,想問要買邊d電腦器材都可以攞返入面啲資料

附件

6214C546-A349-491C-8E2F-558C34B79789.jpeg(193.01 KB)

2021-4-19 03:39 PM

267500DC-D421-4F2B-8529-9349EB6651C4.jpeg(250.05 KB)

2021-4-19 03:39 PM

熱賣及精選
IDE HDD

如果一定要搵入面既野, 睇下買唔買到個 USB-SATA/IDE adapter, 當係一次過讀到就算

引用:
原帖由 oldpan777 於 2021-4-19 03:39 PM 發表

我呢個舊disk好耐以前起碼有10年,想問要買邊d電腦器材都可以攞返入面啲資料
買個有ide Mode的Docking 來讀取便可以。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-19 03:44 PM 發表

IDE HDD

如果一定要搵入面既野, 睇下買唔買到個 USB-SATA/IDE adapter, 當係一次過讀到就算
二手見過,新貨一定冇(除咗土保)。
其實可以畀$搵人過HDD(應該唔貴)。

引用:
原帖由 alee001 於 2021-4-19 03:54 PM 發表

二手見過,新貨一定冇(除咗土保)。
其實可以畀$搵人過HDD(應該唔貴)。
呢隻新高登都有,docking 都有

上新高登二樓有一間店有得賣

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2021-4-19 04:58 PM 發表

上新高登二樓有一間店有得賣
叫做ide hdd?,我睇下觀塘有無

舊電腦有PATA口

引用:
原帖由 oldpan777 於 2021-4-19 05:21 PM 發表

叫做ide hdd?,我睇下觀塘有無
對,你那隻是叫ide hdd,樓上ching那幅圖就是,我以前都用過😂應該幾拾元一套

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-4-19 05:47 PM 發表

舊電腦有PATA口
要超過十年機齡既先有

Socket 478 會有, 775 已經唔一定有

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-4-19 05:48 PM 發表

對,你那隻是叫ide hdd,樓上ching那幅圖就是,我以前都用過😂應該幾拾元一套
想問我平時有dowload電影習慣,用(橙)dowload野,想儲起d電影佢,應該買邊隻電腦設備?電腦data就用完

引用:
原帖由 朱投炳 於 19-4-2021 17:50 發表

要超過十年機齡既先有

Socket 478 會有, 775 已經唔一定有
我有用緊ASUS P7P55D, 1代CORE, 有PATA

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-4-19 06:02 PM 發表

我有用緊ASUS P7P55D, 1代CORE, 有PATA
我手上既既 LGA775 Dell 機都已經無IDE port
你既1156 仲有只可以話恭喜

引用:
原帖由 oldpan777 於 2021-4-19 05:51 PM 發表

想問我平時有dowload電影習慣,用(橙)dowload野,想儲起d電影佢,應該買邊隻電腦設備?電腦data就用完
如果懂就用內置hdd,不懂就買2.5吋外置usb hdd,1tb大約3xx,2tb大約4xx

盛衰交替,物極必反
吾識攪就比試錢人地攪

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]