• 瀏覽: 3,167
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
4代廠機只有SATA3,PCIE 3.0
已經用緊500GB SSD做WIN10
仲有2隻外置3.5 1TB HDD做DATA,行緊RAID 1
下下開外置都好唔方便
想買隻內置,應考慮HDD定SSD?
many thx

!!
熱賣及精選
引用:
原帖由 user2133 於 2021-4-18 10:28 PM 發表

4代廠機只有SATA3,PCIE 3.0
已經用緊500GB SSD做WIN10
仲有2隻外置3.5 1TB HDD做DATA,行緊RAID 1
下下開外置都好唔方便
想買隻內置,應考慮HDD定SSD?
many thx
如果你真係需要咁大量嘅儲存有冇考慮過nas呀?

SSD 1GB=1蚊; HDD 1GB=1亳

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2021-4-19 04:13 AM 發表

SSD 1GB=1蚊; HDD 1GB=1亳
ssd 1tb(mx500)7xx hdd 1tb 大約300,點會是10倍價錢?

盛衰交替,物極必反
用來儲資料HDD比較好

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-4-19 08:06 AM 發表

ssd 1tb(mx500)7xx hdd 1tb 大約300,點會是10倍價錢?
計埋二手就係囉

如果係枱機又有內置位就甪HD啦,儲data可以買隻大D size(如4T)哪

引用:
原帖由 cvg-user 於 2021-4-19 08:22 AM 發表

如果係枱機又有內置位就甪HD啦,儲data可以買隻大D size(如4T)哪
樓主自己計吓數囉,Docking $150 4tb東芝E字尾五年保企業級$735 6tb $1040

換ssd run program
外置hdd存資料

多謝咁多位回覆
其實我主要擺相
既然機箱有位,
我就拎一隻外置插番入去
咁就解決到問題
反正都係低用量

!!
Backup重要嘢記得最少要有2個copy呀!

用來儲資料HDD比較好

ssd啦,近排hdd價格都炒高曬

引用:
原帖由 占占C 於 2021-4-20 21:09 發表

ssd啦,近排hdd價格都炒高曬
絕世靚抽!

而家係2021!

HDD又貴又渣!

梗係SSD!

2021東京奧運年 歐亞大升年
抵制99妖視反中宣淫 殘民自肥
支持TVB愛國愛港起跑線!
抵制特屍拉虛幣!
支持豐田氫氣動力迎奧運!
Store photos must use Google photos, its free unlimited and free until end of this month

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]