• 瀏覽: 1,435
  • 回覆: 19
小妹本身之前有砌機既電腦主機,但死左機,早已扲了 2個 hdd 留起
跟住,搬左屋,地方細...有macbook air
想問大家俾意見

1) 電視機有高清線,買dell or hp 桌上型電腦(最細部)
2) nas

主要是想備份之前既hdd,因為入面有好多回憶(照片&影片)

謝謝大家!

熱賣及精選
要黎中央儲存資料既話, NAS 一隻走唔甩
因為可以屋企所有機, 包括智能電視, 都用到儲存既內容例如相片及影片

而要抄番走舊有HDD內容出黎, 只需要買隻USB HDD docking 就得。可以經你部Macbook 將碟既內容抄入NAS。

但留意NAS本身都需要做備份。當你將所有相片影片資料過哂入NAS並成功全屋使用後, 套USB HDD docking + 你既舊HDD 就可以轉為你套NAS 既備份。設定好每星期自動備份NAS既內容後就唔洗再理佢。

提一提咁要有個OK 既家居網絡喎。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
Desktop就dell機啦

最簡單有效方法係用有RAID 1功能既NAS, 同時死兩隻HardDisk既機率其實仲難過中六合彩, 私人用仲加Docking做Backup, 成本同時間上唔化算, 而且HardDisk搬來搬去仲容易有意外. 如果有紀念價值既, 燒碟保存仲好. 如果野唔係太多, 少過250G, 抄落手指算.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2021-4-21 01:36 PM 發表

最簡單有效方法係用有RAID 1功能既NAS, 同時死兩隻HardDisk既機率其實仲難過中六合彩, 私人用仲加Docking做Backup, 成本同時間上唔化算, 而且HardDisk搬來搬去仲容易有意外. 如果有紀念價值既, 燒碟保存仲好.
唔好教人用RAID1.....然後無BACKUP

引用:
原帖由 jackwong717 於 2021-4-21 01:48 PM 發表

唔好教人用RAID1.....然後無BACKUP
問題係好多人係唔會自動自覺做Backup, 除非搞automation. 搞咁多野, 結果妹子大過住人婆. 你要計, 同時死兩隻Disk既機會高唔高, 好多野都有數計.

唔做backup 

死硬件事少, 中毒尤其是綁架毒先事大。無做backup 安排既話出親事就 total loss

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-16 03:25 PM 發表

要黎中央儲存資料既話, NAS 一隻走唔甩
因為可以屋企所有機, 包括智能電視, 都用到儲存既內容例如相片及影片

而要抄番走舊有HDD內容出黎, 只需要買隻USB HDD docking 就得。可以經你部Macbook 將碟既內容抄入NAS。

但留意NAS本身都需要做備份。當你將所有相片影片資料過哂入NAS並成功全屋使用後, 套USB HDD docking + 你既舊HDD ...
什麼是OK 既家居網絡?

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-21 02:06 PM 發表

唔做backup 

死硬件事少, 中毒尤其是綁架毒先事大。無做backup 安排既話出親事就 total loss
上手指或燒碟算唔算backup ? 你要睇用途, 唔可以一本通書.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2021-4-21 02:30 PM 發表

上手指或燒碟算唔算backup ? 你要睇用途, 唔可以一本通書.
手指同燒碟就算
RAID1 當backup 就唔算

但手指容量唔太大而且容易死
燒碟就依家既新機都未必再有燒碟機, 更未講連吉碟都已經難買
比較上你果D係可以既方法但不算是理想既方案

我就唔認定咁樣叫一本通書, 而係需要知道樓主要求
俾建議比主流既優先應該係正路, 另類方法就視乎樓主既情況先再決定

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
唔怕乜鬼私隱安全上雲最方便,或者簡單用幾隻手指backup幾份(除咗影片其實重要嘅個人file/相片一般幾十G都搞掂)。

最簡單咪original files係自己部機(裝咗Anti-virus),再將堆files自動backup去RAID 1嘅NAS囉
如果係Synology有個software叫synology drive(client & server)可以自動同步

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 maoleitau 於 2021-4-21 02:30 PM 發表

手指燒碟攪得掂,不如買隻usb hdd夠用幾年,
一本舊書唔好再睇啦,
請睇新書啦,
樓主都去到nas了,
就係想大容量,自動化,網絡化,共用等等,
無能力就1隻nas,1隻外置,
再來先好上raid1,再上就2部nas

小弟有3部NAS....!
一部SET左每晚同步完就去訓覺

引用:
原帖由 jackwong717 於 2021-4-21 04:26 PM 發表

手指燒碟攪得掂,不如買隻usd hdd夠用幾年,
一本舊書唔好再睇啦,
請睇新書啦,
樓主都去到nas了,
就係想大容量,自動化,網絡化,共用等等,
無能力就1隻nas,1隻外置,
再來先好上raid1,再上就2部nas

小弟有3部NAS....!
一部SET左每晚同步完就去訓覺
唔駛理條友,我之前都同佢嘈過。佢知少少,扮代表。最終咪又係我講中個“火牛“問題。 佢講到好似冇可能咁,但熟既人一睇就知個問題。

引用:

1) 買得手指不如買USB hdd,又平容量又大又安全過手指
2)燒碟?! 米玩啦,近幾年已經吾是標準配置,DVD得果4/5G,又慢又吾耐存(十年都未必放到)

其實樓主已用Nas,加多件USB hdd插落Nas,再auto-sync files落USB hdd就已經做到backup

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]