• 瀏覽: 2,113
  • 回覆: 4
最簡單有效方法係用有RAID 1功能既NAS, 同時死兩隻HardDisk既機率其實仲難過中六合彩, 私人用仲加Docking做Backup, 成本同時間上唔化算, 而且HardDisk搬來搬去仲容易有意外. 如果有紀念價值既, 燒碟保存仲好. 如果野唔係太多, 少過250G, 抄落手指算.

熱賣及精選
引用:
原帖由 jackwong717 於 2021-4-21 01:48 PM 發表

唔好教人用RAID1.....然後無BACKUP
問題係好多人係唔會自動自覺做Backup, 除非搞automation. 搞咁多野, 結果妹子大過住人婆. 你要計, 同時死兩隻Disk既機會高唔高, 好多野都有數計.

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-21 02:06 PM 發表

唔做backup 

死硬件事少, 中毒尤其是綁架毒先事大。無做backup 安排既話出親事就 total loss
上手指或燒碟算唔算backup ? 你要睇用途, 唔可以一本通書.

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-21 03:43 PM 發表

手指同燒碟就算
RAID1 當backup 就唔算

但手指容量唔太大而且容易死
燒碟就依家既新機都未必再有燒碟機, 更未講連吉碟都已經難買
比較上你果D係可以既方法但不算是理想既方案

我就唔認定咁樣叫一本通書, 而係需要知道樓主要求
俾建議比主流既優先應該係正路, 另類方法就視乎樓主既情況先再決定
你搞清楚人地個要求先好比建議, 我一直無話RAID 1係backup, 係你唔夠料要屈人抬高自己, 你又唔知人地要backup幾大既野, 如果要backup既野只係百幾G, 就真係用手指就算, 而且而家手指可以有512G, 你話夠唔夠 ? 手指容易死 ? 我手頭上幾隻手指用左幾年不斷複寫仲未死. 吉碟難買 ? 你真係開玩笑.

最理想方法係automation, 買tape loader做埋auto backup, 但係乜叫妹子大過主人婆 ?
你有無考慮一般個人用戶係無定期backup既習慣, 要佢地次次做會有困難,
所以我只係建議人地用raid 1, 因為同時死兩隻disk既機會真係好低, 其實係平衡做法.

引用:
原帖由 打9棒 於 2021-4-21 05:50 PM 發表

唔駛理條友,我之前都同佢嘈過。佢知少少,扮代表。最終咪又係我講中個“火牛“問題。 佢講到好似冇可能咁,但熟既人一睇就知個問題。
你有無玩過電子製作 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]