• 瀏覽: 5,432
  • 回覆: 12
之前我成日係到怪hkxx/網x行寬頻上得慢,但後尾整左次,發覺原來唔一定關佢地事,係關個router事,屋企一換咗個router就即刻順哂,之前仲怪個師傅唔掂,真心唔好意思

熱賣及精選
但有時都唔係router問題

所以我會揀設備較貴 但月費較平既組合
效果可能仲好 好似hkbn 其實用smartone 就可以慳幾十蚊一個月

不嬲都係睇router同router條線架啦...
想再用盡寬頻 可以裝ap添..

引用:
原帖由 明日性感的香蕉 於 2021-4-16 04:49 PM 發表

咩係ap?

兩樣野要配合先得架。

引用:
原帖由 明日性感的香蕉 於 2021-4-16 04:49 PM 發表

兩者有咩分別?

引用:
原帖由 menmenlee 於 2021-4-19 04:51 PM 發表

兩者有咩分別?
router = 路由器+wifi (有啲路由器都需要有線)AP = wifi 存取點,係將無線網路連接至有線網路嘅裝置
複雜d既可以上網睇下解釋 我用緊aruba instant on ap係會快啲同覆蓋範圍大d

引用:
原帖由 明日性感的香蕉 於 2021-4-21 05:24 PM 發表

router = 路由器+wifi (有啲路由器都需要有線)AP = wifi 存取點,係將無線網路連接至有線網路嘅裝置
複雜d既可以上網睇下解釋 我用緊aruba instant on ap係會快啲同覆蓋範圍大d
複雜d有排講 其實ap多數用係企業內部網路 如果用係屋企就一定快好多

用一個1000M的合約,如果WAN PORT或LAN PORT才100M或者WIFI速度不夠,就不適合了.
很多人抱怨寬頻速度不夠,且使用不適宜的ROUTER或線材......

商家的規格標籤        2.4GHz最高理論速度 (Mb/s)        5GHz最高理論速度 (Mb/s)
N150        150 (n)        N/A
N300        300 (n)        N/A
N450        450 (n)        N/A
N600        300 (n)
600 (n)        300 (n)
N/A
AC1200        300 (n)        867 (ac)
AC1300        450 (n)        867 (ac)
AC1750        450 (n)        1300 (ac)
AC1900        600 (n)        1300 (ac)
AC2200        450 (n)        1733 (ac)
AC3200        600 (n)        1300 (ac band1) + 1300 (ac band 2)
AC5300        600 (n)        2167 (1024-QAM band1) + 2167 (1024-QAM band 2)

引用:
原帖由 menmenlee 於 2021-4-15 17:52 發表

之前我成日係到怪hkxx/網x行寬頻上得慢,但後尾整左次,發覺原來唔一定關佢地事,係關個router事,屋企一換咗個router就即刻順哂,之前仲怪個師傅唔掂,真心唔好意思
電腦知識貧乏!

唔識Set Router 同電腦用的WiFi天線都影響網速!
用WiFi 6 router,一定好好多!

開心大發現喎🤣

我是中國病毒
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]