• 瀏覽: 1,767
  • 回覆: 13
600dpi 超頻到1800dpi 對滑鼠會有損耗嗎

熱賣及精選
引用:
原帖由 hingppt 於 15-4-2021 14:45 發表

你老鼠是否吃電?

呢個唔係超頻,係降咗DPI嚟比平時用(1800打機用,600平常用)

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-15 02:45 PM 發表

️話說是電器,完全有問題。問題出在哪呢?你該有實物對吧!

引用:
原帖由 cvg-user 於 2021-4-15 04:13 PM 發表

呢個唔係超頻,係降咗DPI嚟比平時用(1800打機用,600平常用)
usb頻率都冇咁高

懷疑做假

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-15 06:54 PM 發表

usb頻率都冇咁高

懷疑做假
DPI係解像度取樣數,同頻率無關,同精細度有關

https://zh.wikipedia.org/wiki/每英寸点数
DPI(英語:Dots Per Inch,每英寸點數)是一個量度單位,用於點陣數碼圖像,意思是指每一英吋長度中,取樣或可顯示或輸出點的數目。如:印表機輸出可達600DPI的解像度,表示印表機可以在每一平方英吋的面積中可以輸出600X600=360000個輸出點。

滑鼠的光電感測器靈敏度常用DPI來量度,但會受顯示裝置和作業系統解像度設置的影響,更好的做法是用每英寸測量數(CPI)。

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-4-15 07:20 PM 發表

DPI係解像度取樣數,同頻率無關,同精細度有關

https://zh.wikipedia.org/wiki/每英寸点数
DPI(英語:Dots Per Inch,每英寸點數)是一個量度單位,用於點陣數碼圖像,意思是指每一英吋長度中,取樣或可顯示或輸出點的 ...
USB得125HZ 1800DPI有什麼意義?

可能我已經過時了,原來滑鼠都已經有得超頻呀!

引用:
原帖由 xieling 於 15/4/2021 07:35 PM 發表

可能我已經過時了,原來滑鼠都已經有得超頻呀!
就快keyboard都有得超.

仲有火牛都可以超頻!

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-4-15 02:45 PM 發表

損耗左就買新的,咁平。

Bang
電競椅都有得超頻

顯示器都有得超頻

機箱塊硬膠可超頻嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]