• 瀏覽: 2,461
  • 回覆: 18
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2441794

5D 光碟儲存 360TB 容量資料!能抵高溫保存 138 億年

熱賣及精選
引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-4-11 10:28 PM 發表

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2441794

5D 光碟儲存 360TB 容量資料!能抵高溫保存 138 億年
絕對係好事!

呢樣嘢有少少像以前cd rom年代, 一隻cd可以 儲存640mb, 在當時畀h h d 儲存容量還要多!

2016年已有的新聞

有啲嘢明明以為可以得到嘅 但係始終都得唔到
有啲嘢喺千辛萬苦之後得到 又會覺得不外如是
與其係噉 倒不如擁有一份美麗嘅回憶
一個永恆嘅盼望 噉咪仲好
引用:
原帖由 xieling 於 2021-4-11 10:39 PM 發表

絕對係好事!

呢樣嘢有少少像以前cd rom年代, 一隻cd可以 儲存640mb, 在當時畀h h d 儲存容量還要多!
請問師兄有冇留意當年嘅CD-ROM讀到幾好嗎?

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 11-4-2021 22:28 發表

138億年即係人類所講環保災難

又要用個機械驅動laser頭read/write,呢個年代重用呢啲技術,會唔會out咗

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬一人瀨嘢🦠,冚家確診👨‍👩‍👧‍👦
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-4-12 06:09 AM 發表

請問師兄有冇留意當年嘅CD-ROM讀到幾好嗎?
唔通我記錯咗?

請指教!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-4-12 10:10 AM 發表

唔通我記錯咗?

請指教!
師兄冇記錯。 我意思係話當年寫嘅CD-ROM, 師兄家陣有冇攞出嚟試讀仲讀到所有資料嗎?因為有部份質素唔好嘅廉價CD-R 碟,D塗層會甩。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-4-12 10:19 AM 發表

師兄冇記錯。 我意思係話當年寫嘅CD-ROM, 師兄家陣有冇攞出嚟試讀仲讀到所有資料嗎?因為有部份質素唔好嘅廉價CD-R 碟,D塗層會甩。
無啦, 我依家只係仲有一兩隻dvd ram放在家中啲櫃桶內,真係要搵都要搵一段時間先至搵到出嚟!

不過我當年第一隻cd rom, 唔係行ide。係行SCSI , 我當時搵張ultra 160連接!

138年都夠啦

呢啲嘢都好信?地球上冇任何物質係億萬年都唔化唔變質...

引用:
原帖由 xieling 於 2021-4-12 10:26 AM 發表

無啦, 我依家只係仲有一兩隻dvd ram放在家中啲櫃桶內,真係要搵都要搵一段時間先至搵到出嚟!

不過我當年第一隻cd rom, 唔係行ide。係行SCSI , 我當時搵張ultra 160連接!
師兄,正常呀。 當年出CD-ROM機時,早期係未有IDE,,而係行SCSI嘅。。

太陽進入紅巨星階段後,地球表面的溫度將會升高,液態水被逐漸蒸發,科學家根據恆星演化模型推測,地球不可居住狀態將出現在未來17.5億年至32.5億年之間,屆時地球表面的海洋會全部消失,災難性的環境變化使得絕大多數生命滅絕,這一過程中,生命力頑強的物種會轉入地下,當然它們無法逃脫滅絕的命運。

長見識
粒精片壽命長過地球本身

已經冇人再信光貯存呢樣嘢,之前cdr又話可以放五十年,結果唔夠五十日已經讀唔到,藥水差又唔得,機頭燒得多又唔得,而家連腦場都唔敢入貨

引用:
原帖由 KPT 於 2021-4-13 03:17 PM 發表

已經冇人再信光貯存呢樣嘢,之前cdr又話可以放五十年,結果唔夠五十日已經讀唔到,藥水差又唔得,機頭燒得多又唔得,而家連腦場都唔敢入貨
cdr你要再睇埋燒錄過程,先至可以衡量到可以存放到幾耐。 你用1倍速燒錄同用52倍速燒錄已經係兩樣嘢嚟!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]