• 瀏覽: 1,975
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
超過5年老爺機死左底板…
拆剩返以下物資:

請問各位ching如想盡量用返d物資,想砌過部機,請建議應該買乜parts (model)? 部機主要文書,youtube,netflix。不會打機。。。謝謝!

熱賣及精選
最主要其實要先睇你粒cpu

引用:
原帖由 ysl2003 於 2021-4-10 10:27 PM 發表

拆剩返以下物資:

請問各位ching如想盡量用返d物資,想砌過部機,請建議應該買乜parts (model)? 部機主要文書,youtube,netflix。不會打機。。。謝謝!
有兩個方法
1.買塊二手的主機板,裝返你原有的配置!
2.買新(板,U,RAM),用返舊的ssd,同火牛

引用:
原帖由 xieling 於 2021-4-10 10:46 PM 發表

有兩個方法
1.買塊二手的主機板,裝返你原有的配置!
2.買新(板,U,RAM),用返舊的ssd,同火牛
thx.請問主機板有介紹嗎??

引用:
原帖由 ysl2003 於 2021-4-11 01:16 AM 發表

thx.請問主機板有介紹嗎??
如果買二手主機板,你要睇清楚你依家個粒cpu 係什麼, 要買返支援到你cpu 及 ram嗰塊主機板先可以!

如果全新就簡單好多, 購買新嘅cpu,主機板及ram返嚟安裝就可以啦

死底板但無拆粒U? 定係連埋粒U 都掉左?

無埋粒U就唔好花時間攪咧, 你手上既野係一部番新機上面計都唔值錢

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
現在已經是Ddr4 8g起跳($250條),2x2g舊d3 1333Mhz Ram二手最多值$25條,仲有舊AMD入門卡不如用11代intel內顯好過喇。
呢啲同樓主一樣的Ram我起碼有十多條根本是不值錢的下欄嘢。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-11 08:14 AM 發表

死底板但無拆粒U? 定係連埋粒U 都掉左?

無埋粒U就唔好花時間攪咧, 你手上既野係一部番新機上面計都唔值錢
我有keep個cpu.. 不過超舊cpu,所以都唔慌用得返

引用:
原帖由 xieling 於 2021-4-11 01:59 AM 發表

如果買二手主機板,你要睇清楚你依家個粒cpu 係什麼, 要買返支援到你cpu 及 ram嗰塊主機板先可以!

如果全新就簡單好多, 購買新嘅cpu,主機板及ram返嚟安裝就可以啦
我都打算買新cpu. 板同ram 算了。thx ching

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-4-11 08:27 AM 發表

現在已經是Ddr4 8g起跳($250條),2x2g舊d3 1333Mhz Ram二手最多值$25條,仲有舊AMD入門卡不如用11代intel內顯好過喇。
呢啲同樓主一樣的Ram我起碼有十多條根本是不值錢的下欄嘢。
同感!thx ching

平平地砌部H410
i3 10100
16GB RAM
M2 SSD + HDD

主機板、CPU、內存條三大件用新的,ssd可以用返舊嘎

八年前我係淘寶買同一款死左既底板,百零人仔,

回來重裝window都不用, 插上HDD,用到現在 
p.s. 唔打機,上網睇片多

拍賣網底板+CPU幾佰蚊大把。

引用:
原帖由 ysl2003 於 2021-4-10 10:27 PM 發表

拆剩返以下物資:
12248034 12248035 12248036 12248037
五年就建議你換Q晒佢!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]