• 瀏覽: 2,434
  • 回覆: 10
唔打機SSD應該買幾多,
多數裝WPS office ,photoshop 個D
好似window更新好大食
Avira 防毒佔好少空間

電子卷未派前先想想。

熱賣及精選
引用:
原帖由 hellohk2012 於 2021-4-9 11:28 PM 發表

電子卷未派前先想想。
我個SSD第一代用到而家,只作系統,其餘全部另存。

如果要慳既, 求其去新高登買隻二手 256GB SATA SSD 都得啦, 

依D下欄野唔會好貴, 成個鞋盒裝住掉出舖外都無人偷

引用:
原帖由 hellohk2012 於 2021-4-9 11:28 PM 發表

電子卷未派前先想想。
依家就算買隻512gb都唔貴,我會建議512gb起步!

引用:

電子卷未派前先想想。
唔計資料檔案(另儲在HDD), 隻128G SSD 裝咗office 2016, office 365, photoshop, lightroom, power director, 防毒, Visual Studio, Firefox, 仲有好多唔同嘅utilies軟件, 而家都仲有37G剩
Windows 唔係咁大食嘅, 所以SSD要幾大主要睇番你有幾多資料檔, 不過都讚成512G起跳

引用:
原帖由 hkjoj 於 2021-4-10 05:31 AM 發表

唔計資料檔案(另儲在HDD), 隻128G SSD 裝咗office 2016, office 365, photoshop, lightroom, power director, 防毒, Visual Studio, Firefox, 仲有好多唔同嘅utilies軟件, 而家都仲有37G剩
Windows 唔係咁大食嘅, 所以SSD要幾大主要睇番你有幾多資料檔, 不過都讚成512G起跳
Ok thanks 等電子卷買512gb, 如果有錢剩買hcg 650火牛

引用:
原帖由 xieling 於 2021-4-10 02:34 AM 發表

依家就算買隻512gb都唔貴,我會建議512gb起步!
讚成512G起跳

引用:
原帖由 hellohk2012 於 2021-4-10 07:51 AM 發表

Ok thanks 等電子卷買512gb, 如果有錢剩買hcg 650火牛
高調買Antec HCG650金牛,你問準隔離版友鸚鵡仔未?

點解唔用M.2

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2021-4-11 03:25 AM 發表

點解唔用M.2
https://www.samsung.com/semicond ... ct/consumer/870evo/
樣靚同穩定

128 Gb

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]