• 瀏覽: 6,661
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
用咗網上痕十幾年,由唔係光纖升至光纖,都應該有約五六年。一向覺得好穩定,好少斷線或完全停數據!

近月發覺每逢凌晨,約三至四點左右,會停止數據服務,完全上唔到網!光纖解碼會著紅燈,成屋、所有裝置及手機,完全上唔到網!

最初以為自己線及插頭鬆,次次都要搞餐懵!

請問有冇師兄有同樣問題?!我覺得如果要通宵上網做嘢,真一個好大問題!?

熱賣及精選
引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2021-4-9 09:13 AM 發表

用咗網上痕十幾年,由唔係光纖升至光纖,都應該有約五六年。一向覺得好穩定,好少斷線或完全停數據!

近月發覺每逢凌晨,約三至四點左右,會停止數據服務,完全上唔到網!光纖解碼會著紅燈,成屋、所有裝置及手機,完全上唔到網!

請問有冇師兄有同樣問題?!我覺得如果要通宵上網做嘢,真一個好大問題!?
1000 幫到你

FM / F80 / D70 / D5100 / P300 / SB-50 DX / SB-800
Nikon 18-140 f/3.5-5.6G ED VR
Tamron 17-50mm F/2.8 (A16)
Tokina AT-X 28-85 f/3.5-4.5
引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2021-4-9 09:13 AM 發表

有一段時間也試過, 但我記憶中多在2時左右開始. 可能是 maintenance.

網上痕在香港電訊時服務最好. 到PCCW 時已是越來越差.

正常工作不需大頻寛, 經手機上網應可以, 況且3G, 4G 上網是多人share , 凌晨3時應冇太多人同你爭

引用:
原帖由 wanwh 於 2021-4-10 01:41 發表

有一段時間也試過, 但我記憶中多在2時左右開始. 可能是 maintenance.

網上痕在香港電訊時服務最好. 到PCCW 時已是越來越差.

正常工作不需大頻寛, 經手機上網應可以, 況且3G, 4G 上網是多人share , 凌晨3時應冇太多人同你爭
早幾年搬番娘家住照顧老人家,娘家用HKBN,但每連凌晨2點都斷一陣線!

之後搬返自己屋企住,我通常上到都到凌晨02:30,但未試過斷過線! 但近月一次屙夜尿,約4點凌晨發覺手機load唔到,提示要我轉番手機數據,我搞Router及光纖盒,搞左一陣都無功而還,光纖盒不停亮紅燈,咁就瞓聽日先算! 點知朝早又冇事,我就下次之後,屙夜尿刻意睇下又係咁,所以先覺奇怪,冇理由短期內連續發生!? 如果我要set 24小時server,或其他保安設備,其實都好唔穩陣 !

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2021-4-10 12:49 PM 發表

早幾年搬番娘家住照顧老人家,娘家用HKBN,但每連凌晨2點都斷一陣線!

之後搬返自己屋企住,我通常上到都到凌晨02:30,但未試過斷過線! 但近月一次屙夜尿,約4點凌晨發覺手機load唔到,提示要我轉番手機數據,我搞Router及光纖盒,搞左一陣都無功而還,光纖盒不停亮紅燈,咁就瞓聽日先算! 點知朝早又冇事,我就下次之後,屙夜尿刻意睇下又係咁,所以先覺奇怪,冇理由短期內連續發生!? 如果 ...
其實始終是家用, 不是商業用, 如網上痕, 商用是另一些 plan 的, service level 亦不同. 當然價錢亦會不同.
除非是炒美股, 否則間中凌晨停數小時是可接受.
有些炒期貨的朋友是裝兩條寛頻線的, 當然是不同ISP. 及用一些 load balance router, 價錢自然又貴些.

提示: 違規內容已被屏蔽
會唔會係樓宇太舊線路不穩?
長遠係咁不如試下轉5g寬頻?
smartone 一個月都係百五蚊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]