• 瀏覽: 1,522
  • 回覆: 15
  • 追帖: 2
Seagate外置硬碟突然認唔到,我平時有用個蓋級住;唔知係咪因為咁冇散熱~熱得滯彎咗……宜家有小小click click聲…但電腦認唔到,咁情況請問有冇得救?

熱賣及精選
引用:
原帖由 anson6228 於 2021-4-7 11:45 PM 發表

Seagate外置硬碟突然認唔到,我平時有用個蓋級住;唔知係咪因為咁冇散熱~熱得滯彎咗……宜家有小小click click聲…但電腦認唔到,咁情況請問有冇得救?
換過第二部正常的電腦試讀,習慣備份,有懷疑就scan下硬碟囖。
留意電腦有無其他問題,善用代理。

有 click click 聲九成壞硬件,認到就要儘快 backup 啲 data,然後換過隻新啦

試過另一部機,都係讀唔到…亦同意係硬件問題,想知咁情況data救得返機會大唔大?thankss all

引用:
原帖由 anson6228 於 8-4-2021 07:17 發表

試過另一部機,都係讀唔到…亦同意係硬件問題,想知咁情況data救得返機會大唔大?thankss all
唔好再搞佢,死雞有官方回復服務,比錢就得

引用:
原帖由 anson6228 於 2021-4-8 07:17 AM 發表

救到都貴過你買5隻新既HDD

又係無做備份之過

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 anson6228 於 2021-4-8 07:17 AM 發表

裏便data 緊要嘅話用一千幾百救都值得嘅

引用:
原帖由 黃昏傻傻獅公 於 2021-4-8 01:32 PM 發表

裏便data 緊要嘅話用一千幾百救都值得嘅
一千幾百搞得惦??我即比冇問題…樓上有人話Seagate嘅修復中心睇過唔止呢個價

引用:
原帖由 anson6228 於 2021-4-8 01:35 PM 發表

一千幾百搞得惦??我即比冇問題…樓上有人話Seagate嘅修復中心睇過唔止呢個價
睇你個HD 大細,上網搵吓其他data recovery 公司問吓價,平過seagate 好多,仲係不成功不收費

引用:
原帖由 anson6228 於 2021-4-7 11:45 PM 發表

😷短時時間問題再看看

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-8 10:14 AM 發表

救到都貴過你買5隻新既HDD

又係無做備份之過
師兄,請問點做備份,請教教我。

引用:
原帖由 anson6228 於 2021-4-8 01:35 PM 發表

一千幾百嘅唔好搏如果資料對你好重要嘅話,因為搞過一次嘅,可能摧毀咗俾真正專業公司救嘅機會。

如果資料對於你唔重要嘅,就試下一千幾百嘅無所謂。

用蓋冚住外置硬碟,係大忌

下次重要野記得起碼要雙重備份。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
backup係最基本動作冇理由唔做

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]