• 瀏覽: 1,257
  • 回覆: 12
  • 追帖: 2
想買個電視機頂盒駁電腦代替電視,想問盒可唔可代替router有wifi上網功能?

熱賣及精選
盒係盒, router 係router
未見過有兩溝既野出現過

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alee001 於 2021-4-6 04:23 PM 發表

想買個電視機頂盒駁電腦代替電視,想問盒可唔可代替router有wifi上網功能?
而家啲電視機多數都係數碼帶wifi接受,應該無人用電腦看電視辣。

回覆 引用 TOP

係唔係想用芒睇電視? 芒有冇喇叭

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-4-6 06:58 PM 發表

係唔係想用芒睇電視? 芒有冇喇叭
屋企最大只可用27寸,舊電視一壞香港就冇得買(除咗大6),所以想將來用機頂盒駁27mon+外置喇叭一幾兩用...

芒有HDMI輸入, 都可以駁電視機頂盒.

有啲嘢明明以為可以得到嘅 但係始終都得唔到
有啲嘢喺千辛萬苦之後得到 又會覺得不外如是
與其係噉 倒不如擁有一份美麗嘅回憶
一個永恆嘅盼望 噉咪仲好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alee001 於 2021-4-6 09:21 PM 發表

屋企最大只可用27寸,舊電視一壞香港就冇得買(除咗大6),所以想將來用機頂盒駁27mon+外置喇叭一幾兩用...
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-27TK600D-WH

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-4-6 10:13 PM 發表

https://www.lg.com/hk/monitor/lg-27TK600D-WH
幾好喎,但香港唔見有得買?

引用:
原帖由 alee001 於 2021-4-6 11:19 PM 發表

幾好喎,但香港唔見有得買?
都要揾下先知,因為唔係咁多人用。
不過,如果你非要mon看電視,咁,寬頻modem線+寬頻放大器+路由器+電視解碼器(機頂盒)+電腦+mon+喇叭....,
都7樣野啦,最少再+坐檯燈+風扇+手機差電.....。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alee001 於 6-4-2021 21:21 發表

機頂盒插HDMI去芒, 另外紅白線接外罝喇叭, 多D選擇

回覆 引用 TOP

以前啲NAS可以插電視USB手指串流電視

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alee001 於 2021-4-6 04:23 PM 發表

其實點解你唔喺網上直接睇電視?

引用:
原帖由 ultane 於 2021-4-7 08:30 PM 發表

其實點解你唔喺網上直接睇電視?
咁機頂盒按個制1-兩此就導入正確頻道,net tv還要輸入網站找,比如尋找新疆衛視再切換HBO兒童電影台,相信都要搞好耐。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]