• 瀏覽: 1,294
  • 回覆: 10
本主題由 peterchan 於 2021-4-5 04:22 PM 分類
聽話11代i5出左,之前用的i510600k,大佬們指點下,有沒必要升級呢~

熱賣及精選
唔玩pcie4冇必要

回覆 引用 TOP

無必要升級, 要升都升 i7 10700

回覆 引用 TOP

Z490板更新BIOS後
可使用i5-11xxx i7-11xxx 或i9-11xxx
H410 B460 H470 板的話
只可用十代U

回覆 引用 TOP

你本生用10代i5 完全唔洗升11代 你睇下連h510 d 供電比多成倍你就知燒電幾誇張 多可能10~20%提升你用電多50%......... in真係等轉製程先好換

冬天先啦. 當暖爐用.

仲有你塊底板供電頂得順嗎?

回覆 引用 TOP

唔洗追咁貼吧, 大把人仲用緊第三四代

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏1958 於 2021-4-5 12:25 PM 發表

聽話11代i5出左,之前用的i510600k,大佬們指點下,有沒必要升級呢~
升!
Intel 代代都冇人買,好快就唔掂架啦!所以當支持啦!

不過我 用緊AMD及apple m1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 卍萊恩卍 於 2021-4-5 05:36 PM 發表

你本生用10代i5 完全唔洗升11代 你睇下連h510 d 供電比多成倍你就知燒電幾誇張 多可能10~20%提升你用電多50%......... in真係等轉製程先好換
intel 真係廢到一個點,仲唔轉製程真係等死。

引用:
原帖由 simon_mme 於 2021-4-6 07:42 AM 發表

intel 真係廢到一個點,仲唔轉製程真係等死。
有能力轉,佢一早轉咗啦!
最快都話要去到9月先至有望量產10納米, 到時先至有望見到 桌上電腦用的10納米cpu, 要去到2023年 期望可以做到7納米, 但係都未知道是否能夠成功!
如果到時唔成功又會10納米+++了!

不如將製作外判畀三星算數啦! 三星 依家 衰衰地都做到5奈米 ,雖然不及 台積電但起碼都做到呀。

回覆 引用 TOP

無必要升級

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]