• 瀏覽: 2,716
  • 回覆: 25
原底板沒有顯咭,cpu也沒有內顯,顯示全靠打機級數顯咭。用了一段時間問題出現了,就是顯咭散出的熱力,令房間溫度升至30多度。
請問是否更換底板,即是換一塊有內顯的底板,平時文書工作時用普通內顯,打機才啟動另一塊打機用顯咭,藉此減少散出的熱力呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 peppa 於 2021-4-3 10:30 AM 發表

原底板沒有顯咭,cpu也沒有內顯,顯示全靠打機級數顯咭。用了一段時間問題出現了,就是顯咭散出的熱力,令房間溫度升至30多度。
請問是否更換底板,即是換一塊有內顯的底板,平時文書工作時用普通內顯,打機才啟動另一塊打機用顯咭,藉此減少散出的熱力呢?
室溫都30度,部機30度應該係十分良好,其實60-90度都係正常範圍。
如果太舊就唔好搞啦,直接換啦。
如果用低配置玩遊戲,lag lag地先正常啊,最低用標配啊,想少lag就用高配啦,但都只係lag的幾率少啲而已。
若要進一步了解,請註明電腦規格,遊戲名稱或配置要求。

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-4-3 02:22 PM 發表

室溫都30度,部機30度應該係十分良好,其實60-90度都係正常範圍。
如果太舊就唔好搞啦,直接換啦。
如果用低配置玩遊戲,lag lag地先正常啊,最低用標配啊,想少lag就用高配啦,但都只係lag的幾率少啲而已。
若要進一步了解,請註明電腦規格,遊戲名稱或配置要求。
如果換粒有內顯(gpu) 嘅cpu, 底板唔換,唔打機嘅時候轉用gpu,可以嗎?

不切實際, 不如開冷氣好過, 香港夏天咁熱點你都要開冷氣架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peppa 於 2021-4-4 01:01 AM 發表

如果換粒有內顯(gpu) 嘅cpu, 底板唔換,唔打機嘅時候轉用gpu,可以嗎?
內顯GPU和CPU是排放在同一塊晶片上面,底板是沒有GPU的。
相應的CPU要配合底板用,每一代的CPU針腳基本上不同,咁某些CPU只能用於某些底板,CPU更新的時候,要連同底板一起更新。
啲CPU GPU 底板配合來用,你咪唸住換對addidus就可以跑9秒9,你啲肌肉心臟等功能,都要配合才得。
你買得俺用的俺,電腦用5年起碼可以,5千蚊部電腦除返開,1年才1000,1日才3蚊,再比你買5000顯卡,1日成本才6蚊,無人會浪費自己時間日日左插右插。

引用:
原帖由 peppa 於 2021-4-3 10:30 AM 發表

換張不用外置供電的顯卡,咁發熱量會底很多!

gt1030,gt720等等

回覆 引用 TOP

買左F版cpu?

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-4-4 08:05 AM 發表

買左F版cpu?
What is F 版 cpu?

引用:
原帖由 peppa 於 2021-4-4 08:44 AM 發表

What is F 版 cpu?
人地問你用咩cpu?呢度硬件交流,你唔講你咩規格就無人幫到你。
你張顯卡咩咔?玩咩遊戲?火牛幾多watt?

回覆 引用 TOP

AMD 3700x 
Asus b450m-pro s

引用:
原帖由 peppa 於 2021-4-4 11:14 AM 發表

AMD 3700x 
X尾無內顯囖,早講啦。
咁你張顯卡,咩卡啊,你看下張顯卡?
你又咩遊戲啊,標配要什麼顯卡啊?
你用咩火牛啊?
然後,出現問題係咩問題啊,呱呱響?爆炸聲?斷線?

回覆 引用 TOP

引用:

應該換部冷氣機!

回覆 引用 TOP

晤打game,張display card應該唔會好熱的

回覆 引用 TOP

熱,買把風扇重實際,可以降2-3度

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peppa 於 2021-4-4 11:14 AM 發表

AMD 3700x 
GeForce RTX 3070

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]