• 瀏覽: 1,247
  • 回覆: 9
因現時部電腦比較舊, 想學人砌部較新的. 現剛砌好, 但開機, 只見機機箱和CPU風扇在動, 但無畫面, 更加不能入BIOS. 現時除了機箱,硬碟和DVD ROM是舊電腦的, 其他是新的.電腦跟底板的說明書裝了火牛後接上各種線, 底板是 socket LGA 1200. 只插上1條8GB RAM, 舊ATA 硬碟, 但插在SATA 插口, 因只有SATA.   舊外置DVD ROM, 用USB連接. 顯示器用HDMI連接底板HDMI接口, 無顯示卡. 新CPU. 請問各位師兄, 是什麼做錯了. 請指教. 謝謝

熱賣及精選
引用:
原帖由 kkwah2021 於 2021-3-27 08:14 PM 發表

因現時部電腦比較舊, 想學人砌部較新的. 現剛砌好, 但開機, 只見機機箱和CPU風扇在動, 但無畫面, 更加不能入BIOS. 現時除了機箱,硬碟和DVD ROM是舊電腦的, 其他是新的.電腦跟底板的說明書裝了火牛後接上各種線, 底板是 socket LGA 1200. 只插上1條8GB RAM, 舊ATA 硬碟, 但插在SATA 插口, 因只有SATA.   舊外置DVD ROM, 用USB連接 ...
自己砌?定找人砌?

自已砌

引用:
原帖由 kkwah2021 於 2021-3-27 08:20 PM 發表

自已砌
什麼型號的cpu同mb

CPU:Intel i5 10400, MB: ASUS PRIME B460-plus

引用:
原帖由 kkwah2021 於 2021-3-27 08:32 PM 發表

CPU:Intel i5 10400, MB: ASUS PRIME B460-plus
你粒i5 10400 尾數冇f㗎?

數字後邊無英文字

引用:
原帖由 kkwah2021 於 2021-3-27 08:45 PM 發表

數字後邊無英文字
1. 你先 關閉電源 再拆咗主機板嗰粒電池, 一兩分鐘後裝返粒電池上去畀電開機 睇下可唔可以正常運作!

2. 如果唔得的話 拆返粒cpu出嚟, 檢查下主機板連接cpu的腳 有沒有損壞, 檢查後重新安裝再著機, 睇下可唔可以是否正常運作!

3. 你 主機板ram cpu係唔係同一間舖頭購買? 如果係嘅話攞返去你買嗰間舖頭叫佢幫你做測試! 如果唔係 你有機會要攞上主機板的代理 睇下佢幫唔幫到你呀!

因為cpu同ram相對主機板較少損壞, 所以估計有問題都應該喺主機板度!

多謝xieling 前輩指教.試做你講的做法,如無効,就拿底板回去出售的鋪頭做測試.謝謝.

其實樓主你影幾張相上嚟俾大幫你望下有無野插錯仲好啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]