• 瀏覽: 3,177
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
本主題由 peterchan 於 2021-3-28 04:06 PM 分類
各位如果要找電腦硬碟資料復修要小心高登1/F 其中一間, 收咗檢查費$xxx,但如果唔整都會有以下情況發生, 唔知大家有冇試過咁嘅情況?

附件

未命名1.png(63.81 KB)

2021-3-27 07:08 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 victorwk1628 於 27-3-2021 19:08 發表

各位如果要找電腦硬碟資料復修要小心高登1/F 其中一間, 收咗檢查費$xxx,但如果唔整都會有以下情況發生, 唔知大家有冇試過咁嘅情況?
數據回復就要有整爛外盒心理準備

I would ask youtuber for help

師兄唔好玩啦, , 係收檢查費後擺低幫我檢查有冇得recover, 一個鐘後電話覆我話要開蓋才能夠做Recover, 所以收好貴收好貴,我話唔整了,檢查費冇得攞返,拎返後冇即時檢查, 返到屋企發覺插位爛咗, 我諗應該係唔想我再搵第二間睇!

如果覺得資料寶貴又懶做backup最低限刀整部RAID 1 HDD enclosure, 依家咁搵人整實任人魚肉

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-3-27 19:15 發表

檢查係唔需要開蓋嘅, 未得機主同意都唔會整爛個插啦, 你估佢傻嘅咩,同埋開蓋根本唔需要整爛個插, 擺明係我話收得貴唔整所以變成咁!

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-3-27 22:04 發表

如果覺得資料寶貴又懶做backup最低限刀整部RAID 1 HDD enclosure, 依家咁搵人整實任人魚肉
師兄講得冇錯,衰懶,拖下拖下就冇買多個做Backup, 啲data又唔值$5000開蓋去recovery, 咁咪唔整囉,冇諗過會比人整爛個插頭位.

引用:
原帖由 victorwk1628 於 2021-3-27 10:30 PM 發表

師兄講得冇錯,衰懶,拖下拖下就冇買多個做Backup, 啲data又唔值$5000開蓋去recovery, 咁咪唔整囉,冇諗過會比人整爛個插頭位.
隻乜牌子HDD? 可以搵該牌子authorized Recovery center攪同報價,不過肯定唔會平,因為係1對1拆隻HDD黎令到隻drive可以read返啲data

Seagate可以搵呢間
https://seagate-datarecovery.com.hk/home_c/

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-3-27 22:39 發表

隻乜牌子HDD? 可以搵該牌子authorized Recovery center攪同報價,不過肯定唔會平,因為係1對1拆隻HDD黎令到隻drive可以read返啲data

Seagate可以搵呢間
https://seagate-datarecovery.com.hk/home_c/
WD, 已經係第二隻HDD,  2年前試過一次, data 冇咁重要所以冇理冇去做recover, 以後都唔會再用WD 2.5 portable  HDD.

引用:
原帖由 victorwk1628 於 2021-3-27 10:54 PM 發表

WD, 已經係第二隻HDD,  2年前試過一次, data 冇咁重要所以冇理冇去做recover, 以後都唔會再用WD 2.5 portable  HDD.
之前買過幾隻WD HDD,自從死晒後刀無入呢隻牌子,只用Seagate同其他雜牌

引用:
原帖由 victorwk1628 於 27-3-2021 22:14 發表

檢查係唔需要開蓋嘅, 未得機主同意都唔會整爛個插啦, 你估佢傻嘅咩,同埋開蓋根本唔需要整爛個插, 擺明係我話收得貴唔整所以變成咁!
一定要爆開, 通常死USB=>SATA塊板仔, 爆爛個外盒直插SATA就得, 不過WD冇呢支歌唱

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-3-27 07:15 PM 發表

唔識就唔好亂講

引用:
原帖由 victorwk1628 於 2021-3-27 10:54 PM 發表

已經試過都唔識backup, 無嘢幫到你喇。

引用:
原帖由 hingppt 於 28-3-2021 02:27 發表

唔識就唔好亂講
你識咩? 講來聽下

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-3-28 08:08 AM 發表

你識咩? 講來聽下
其實你見我回覆 你就知道我知你唔識

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]