• 瀏覽: 2,659
  • 回覆: 19
本主題由 peterchan 於 2021-3-15 11:35 AM 分類

有冇人知部打印機係咩問題(禁左ok都唔得,係咁重復,墨水果個位又唔見有問題)
另外如果整唔到想買過部(連供墨水果隻)有冇話邊隻牌子比較好或者邊隻打印機比較好
預計唔超過1400$既

熱賣及精選
引用:
原帖由 赤瞳卍 於 2021-3-15 12:02 AM 發表

有冇人知部打印機係咩問題(禁左ok都唔得,係咁重復,墨水果個位又唔見有問題)
另外如果整唔到想買過部(連供墨水果隻)有冇話邊隻牌子比較好或者邊隻打印機比較好
預計唔超過1400$既
你試下熄咗機 抆咗個墨盒出嚟 重新安裝然後開機 睇下可唔可以正常用得返?

至於如果真係唔得要買個部新機, 你有什麼使用要求?
你一個月會編印幾多張紙, 一個禮拜會否開機一次,屋企有沒有位置擺放等等問題?

會唔會考慮laser printer?

我家中有部中古的laser printer( 彩色印刷), 用了五年之多, 原廠墨已經買唔到, 只有代用墨可以選購! 但係用到依家部機都未死!

雖然我一個月先至print得嗰一兩次 但係這部機已經絕對物超所值了!

所以有位置擺放又唔係印刷相片嘅話, 我會建議你購買laser printer

引用:
原帖由 xieling 於 2021-3-15 12:47 AM 發表

你試下熄咗機 抆咗個墨盒出嚟 重新安裝然後開機 睇下可唔可以正常用得返?

至於如果真係唔得要買個部新機, 你有什麼使用要求?
你一個月會編印幾多張紙, 一個禮拜會否開機一次,屋企有沒有位置擺放等等問題?

會唔會考慮laser printer?

我家中有部中古的laser printer( 彩色印刷), 用了五年之多, 原廠墨已經買唔到, 只有代用墨可以選購! 但係用到依家部機都未死!

雖 ...
試過好多方法都唔得
小用
唔要太大部
想買隻連供
因為我之前都係加墨水入墨盒用

引用:
原帖由 赤瞳卍 於 2021-3-15 01:32 PM 發表

試過好多方法都唔得
小用
唔要太大部
想買隻連供
因為我之前都係加墨水入墨盒用
以你的上述要求 基本上得兩個牌子可以選擇, brother, Epson
至於邊一個型號就要睇你要用到什麼功能 再作決定!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-3-15 02:49 PM 發表

以你的上述要求 基本上得兩個牌子可以選擇, brother, Epson
至於邊一個型號就要睇你要用到什麼功能 再作決定!
hp canon 都有連供機

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-3-15 04:46 PM 發表

hp canon 都有連供機
你講的呢兩個品牌, 因應設計上比較複雜所以 支援呢兩個品牌嘅連供系統價格都會比較昂貴啲, 同埋可支援連供嘅型號都會較少!

引用:
原帖由 赤瞳卍 於 15-3-2021 00:02 發表

預計唔超過1400$既
呢隻可換頭, 官網都係1388, 如果要ADF可睇埋Smart Tank 615, 貴幾舊

https://store.hp.com/hk-zh/defau ... ght-basalt-shop-now

引用:
原帖由 赤瞳卍 於 2021-3-15 12:02 AM 發表

預計唔超過1400$既
呢個都唔錯

https://store.canon.com.hk/osp/pixma-g3000.html?___store=chinese

引用:
原帖由 xieling 於 2021-3-15 04:57 PM 發表

你講的呢兩個品牌, 因應設計上比較複雜所以 支援呢兩個品牌嘅連供系統價格都會比較昂貴啲, 同埋可支援連供嘅型號都會較少!
以前未用連供機, 一年買墨都用接近1千蚊.
仲貴.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-3-15 09:52 PM 發表

以前未用連供機, 一年買墨都用接近1千蚊.
仲貴.
我只係講你所講嗰兩個品牌的連供裝置, 畀我所講嘅連供裝置價錢較昂貴, 你攞連供裝置同原廠墨去比較就一定冇得比!

引用:
原帖由 赤瞳卍 於 2021-3-16 09:47 AM 發表

我依家睇中呢隻
https://www.epson.com.hk/家用/打印機/EcoTank打印機/Epson-EcoTank-L3156/p/C11CG86511
hp與canon個墨頭就算塞都比較易處理(個墨頭是可以換),是在前面拆出就可以,但epson就唔知,而brother就很麻煩,要拆很多東西,個墨頭是內置,因為我通過一部塞墨頭brother機,

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2021-3-16 10:54 AM 發表

hp與canon個墨頭就算塞都比較易處理(個墨頭是可以換),是在前面拆出就可以,但epson就唔知,而brother就很麻煩,要拆很多東西,個墨頭是內置,因為我通過一部塞墨頭brother機,
拆機對我黎講唔係問題 主要係怕墨頭難搞

引用:
原帖由 赤瞳卍 於 2021-3-16 09:47 AM 發表

我依家睇中呢隻
https://www.epson.com.hk/家用/打印機/EcoTank打印機/Epson-EcoTank-L3156/p/C11CG86511
之前有考慮過呢隻,不過最後買左L6190,因為貪佢有前置紙匣同自動雙面打印,方便好多

EPSON機細細部,擺位真係唔錯,其他牌子做唔到

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-3-16 11:37 AM 發表

之前有考慮過呢隻,不過最後買左L6190,因為貪佢有前置紙匣同自動雙面打印,方便好多

EPSON機細細部,擺位真係唔錯,其他牌子做唔到
L6190 體積並不細, 比PIXMA G6050體積大. 只是L6190長闊較細, 但高左.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]