• 瀏覽: 12,797
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
如果電腦顯示咭的價格漲幅持續,長遠一定影響電腦硬件銷情,到頭來蝕底嘅一定係電腦零售商.

我相信唔係很多人願意洗咁嘅錢,(本來可以用一萬蚊來砌的電腦,而家要用成兩萬元先至可以得到同等效能),來買部電腦來打遊戲機.

熱賣及精選
引用:
原帖由 timothywongting 於 2021-3-8 08:16 AM 發表

我覺得某些顯卡型號(rtx 3090)價錢可以炒貴一倍,其實就暗示顯卡價錢短段內唔會咁快下降!
不過講時講,3090呢個級數嘅顯示卡 就算係 正常價錢 唔係太多人消費得起, 但係連累到 3060 呢啲級數嘅顯示卡都 漲價一倍 就真係影響 成個電腦硬件界嘅生態!

引用:
原帖由 timothywongting 於 2021-3-8 09:04 AM 發表

3060起碼有錢都買得到
但係個價錢漲幅去到離曬譜嘅境地啦!

引用:
原帖由 alee001 於 2021-3-9 12:15 PM 發表

可能炒卡好過挖幣?!
仲使問,當然啦! 大前提係要攞到卡的 有力人士先至搵到呢啲錢!

引用:
原帖由 園田都市線 於 2021-3-9 02:47 PM 發表

係都唔會畀你 10400 + 8GB ram + 500W 搭 3080 啩
可能 要買指定型號嘅電腦硬件先至可以賣張3080畀你都唔定呀!

引用:
原帖由 timothywongting 於 2021-3-10 01:33 PM 發表

剛剛問過店舖,連amd卡都無貨,就算有貨都唔單賣囉!
依家就砌機先至可以買畀你, 遲啲可能要砌死貨先至會買張顯卡畀你!

引用:
原帖由 jala3510 於 2021-3-12 08:53 AM 發表

amd?得個數字靚!

用落就知死!

支持intel於全球大增10nm / 7nm site,打擊AMD / TSMC!
我支持intel於全球大增10nm / 7nm site, 不過大前提要 做到7納米先得。
intel自己都未曾正式量產10納米, 仲講7納米!

11代桌上電腦cpu仲用緊14納米咋!

nvidia 30系顯示卡 由三星代工都用緊8納米啦!

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-3-13 05:17 PM 發表

三星做個批Nvidia 芯片乜唔係8nm?
係呀! 我記錯咗!

引用:
原帖由 沉睡的OL 於 2021-3-30 03:42 PM 發表

想請問一下,吾計今年挖礦,上年顯卡3060同2060原本系幾多呢??
3060正常價錢不用3000元!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]