• 瀏覽: 4,647
  • 回覆: 30
本主題由 peterchan 於 2021-3-3 12:36 PM 分類
最近呢半年 成日都斷上網
只要一玩大型連線GAME(APEX PUBG GTA RUSH)就十分鐘內一定斷線,就算連返線 隔個十分鐘又係斷 嚴重既會五分鐘唔夠斷一次,只係電腦斷上網 無斷WIFI modem數據燈無閃 ,最搞笑既係 上下YT 開模擬器 打LOL  未試過斷線
咁我自己測試左好多野
1.以為係底板問題 更新過BIOS,裝置管理網卡DEL左再裝返/更新
2.以為電腦個LAN頭有問題 換過手提電腦試 一樣斷好密
3.換左條新既CAT5線
4.唔用ROUTER 直接MODEM直接插電腦上網
5.打過去網上公司 重開數據機 傾過下我既情況 佢話數據輸出係夠 有機會係我接收唔足(不過我換左LAN線,又試過手提腦)
6.打去公司 叫人黎換埋新既MODEM
有無人知咩問題出錯 試到既我都試哂

CPU: I7 7820x
板: X299
DISPLAY: RTX 2080TI
RAM: CORSAIR 8x8GB 3600MHZ
火牛:CORSAIR RM1000i
散熱: CORSAIR H100i 240 + CORSAIR LL120RGB x6
機箱:CORSAIR 570X
螢幕:ASUS PG278QR 1ms 165Hz x2
HDD: 1TB  SSD: 970EVO
熱賣及精選
引用:
原帖由 星際武士 於 2021-3-3 12:18 PM 發表

只要一玩大型連線GAME(APEX PUBG GTA RUSH)就十分鐘內一定斷線,就算連返線 隔個十分鐘又係斷 嚴重既會五分鐘唔夠斷一次,只係電腦斷上網 無斷WIFI modem數據燈無閃 ,最搞笑既係 上下YT 開模擬器 打LOL  未試過斷線
咁我自己測試左好多野
1.以為係底板問題 更新過BIOS,裝置管理網卡DEL左再裝返/更新
2.以為電腦個LAN頭有 ...
我想知道你用什麼寬頻公司?

引用:
原帖由 星際武士 於 2021-3-3 12:18 PM 發表

咁我自己測試左好多野
有"時間"參數的, 通常同散熱有關.

試下打"大型連線GAME"打開機箱, 用大風扇吹住, 先排除"過熱"問題.

如情況一樣, 再搵"神仙"打救.

引用:
原帖由 6seven 於 2021-3-3 01:43 PM 發表

有"時間"參數的, 通常同散熱有關.

試下打"大型連線GAME"打開機箱, 用大風扇吹住, 先排除"過熱"問題.

如情況一樣, 再搵"神仙"打救.
手機都斷,應該唔係散熱問題
最簡單係試用其他網絡,我記得以前有電腦用既上網手指,如果唔斷線即係網絡商問題

用網上行公司
佢話會幫我係機箱轉位試下
散熱問題應該唔大 我有試過display開到100%風扇 機箱涷冰冰

散熱: CORSAIR H100i 240 + CORSAIR LL120RGB x6
引用:

咁我自己測試左好多野
測試中途有冇斷network, 最簡單就係長ping 公用dns.
去command prompt

ping 8.8.8.8 -t
就會不停有reply俾你。
再打機。
一斷。
就睇下command prompt
有冇time out.
有,就係網絡商有問題。
冇,就係你電腦有問題。

引用:
原帖由 打9棒 於 2021-3-3 06:12 PM 發表

測試中途有冇斷network, 最簡單就係長ping 公用dns.
去command prompt

ping 8.8.8.8 -t
就會不停有reply俾你。
再打機。
一斷。
就睇下command prompt
有冇time out.
有,就係網絡商有問題。
冇,就係你電腦有問題。
今晚試下 再post結果上黎

引用:
原帖由 星際武士 於 2021-3-3 06:18 PM 發表

今晚試下 再post結果上黎
再講清楚啲,如果你直插modem, 而又斷ping. 就係網絡商。
插router... 就要開多個command prompt, 長ping 你隻router個ip..

ping 192.168.1.1 -t (假設你router ip)
因為如果你隻 router有問題,就不怪得網絡商。
如果你router冇斷,但斷 8.8.8.8, 就是網絡商
但你router斷, 8.8.8.8就一定斷, 就是你router問題。

引用:
原帖由 星際武士 於 3-3-2021 12:18 發表

咁我自己測試左好多野
如果你飛左router,用台機同手提電腦直插都試過斷線,99.9%係台問題

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-3-3 06:47 PM 發表

如果你飛左router,用台機同手提電腦直插都試過斷線,99.9%係台問題
我有諗過會唔會關新買既cat5問題 ,有無咩大牌推介

引用:
原帖由 星際武士 於 3-3-2021 19:11 發表

散買冇留意,我成箱買返來自己打頭,用開3M線不過今年改左名

可能呢排國安法換緊海底纜所以咪成日斷線lor

引用:

咁我自己測試左好多野
我也試過常斷線,但換了新router之后就冇事啦!

引用:

咁我自己測試左好多野
Modem 火牛試過未?

引用:
原帖由 星際武士 於 2021-3-3 07:11 PM 發表

現在應該買不到Cat5 線,最低都是Cat5E,我近期買的線是3M的Cat6A線,你也可以找AMP的Cat6/6A/7的線。P.S. Realtek的LAN card在某些情況會整Hang Router

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]